Nutek har svårt följa egna regler

Orsaken till oredan och de tveksamma affärer med skattepengar som Nutek, statens myndighet för näringslivsutveckling, har delat ut till olika projekt ligger hos Nutek självt.

Trots att det finns bestämda regler för hur de som får bidrag från Nutek ska använda och redovisa dem så har Nutek sett mellan fingrarna när redovisningarna har kommit in. Nu har två djupare stickprovsgranskningar ställt det mesta på ända.

För en utomstående är det normalt sett fullständigt omöjligt att få en meningsfull insyn i hur bidragspengar från Nutek hanteras, trots att det är fråga om allmänna medel, alltså skattepengar. Enda möjligheten är att försöka följa de få stickprovsgranskningar som Nutek själv gör och det har Ekot gjort.

Bidragen har använts fel
I två fall där Nutek har delat ut skattemedel för att stödja näringslivsprojekt mellan Sverige och Östersjöländerna finns det mängder av oklarheter om hur pengarna ska användas och redovisas.

Bidrag har använts på annat sätt än de var avsedda för. Tjänster från institutioner i Ryssland har betalats på privatpersoners konton i USA.

Egna pengar ska satsas
De som får pengar till projekt måste också satsa egna pengar i dem men vad som kan räknas och godkännas som egna pengar är ytterst oklart. I papperen kan man se att Nutek i efterhand har suttit i långa förhandlingar om vad hundratusentals kronor i projekten faktiskt har använts till och om det har varit tillåtet.

I ett fall har en projektledare plötsligt tagit in ett nytt företag i sitt projekt. Att företaget ägs av projektledarens son och att han själv sitter i styrelsen har han inte låtsats om.

Högre overheadkostnader än tillåtet
De som har drivit projekten har också fått skattepengar till sina allmänna lokal- och administrationskostnader, det som brukar kallas för overheadkostnader.

Nutek har regler för hur stora sådana kostnader får vara. Ändå har man godkänt betydligt högre belopp. Det har helt enkelt lönat sig att salta den här delen av redovisningen till Nutek och skattebetalarna.

– Där har Nutek varit lite oklara. Det har föranlett en del olika tolkningar av overheadkostnaderna. Där har vi nu en grupp som tittar på hur vi ska bli tydligare och bättre på hur vi ska godta overheadkostnader, säger Göran Uebel som är enhetschef på Nutek i Stockholm förklarar.

Nuteks chefsjurist, Magnus Wallde, säger att Nutek nu kommer att skärpa sitt regelverk.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista