OAS ska bekämpa på fattigdomen

De amerikanska staternas organisation, OAS, har under senare år lyckats skapa fred och säkerhet i flera länder. Det enda land där man misslyckats är Haiti. Det är organisationens egen analys när det nu hålls generalförsamling i Ecuadors huvudstad Quito.

OAS avgående generalsekreterare, colombianen Cesar Gaviria, påpekade i sitt tal att OAS under de tio år han suttit i ledningen, spelat en mer aktiv roll i försvaret av demokratin än någonsin tidigare i sin drygt 50-åriga historia.

Han nämnde Peru, Ecuador och nu senast Venezuela som exempel på farligt polariserade situationer där demokratin hotats men där OAS lyckats få till stånd förhandlingar som kanaliserat motsättningarna inom demokratins ramar.

Kritik mot avgående chefen
Men han medgav också ett misslyckande: Haiti.

– Haitis problem var för stora för oss, sa Gaviria.

Många menar att det till stor del beror på att Gaviria varit allt för villig att underordna sig USA:s vilja.

Det var heller inte meningen att Haiti skulle diskuteras under det här mötet. Men sedan de karibiska länderna som är djupt kritiska till det internationella ingripandet i samband med att Jean Bertrand Aristide lämnade landet, begärt en diskussion kommer mötet nu att försöka anta en resolution i frågan.

Fattigdom i fokus för ny boss
Det centrala temat är annars kampen mot korruptionen på kontinenten.

Den nye generalsekreteraren, Miguel Angel Rodriguez, har också sagt att en av hans centrala ambitioner är att få OAS att på ett mer aktivt sätt kämpa mot fattigdomen och de sociala problem som är knutna till den.

Övergripande om demokrati
Förutom organisationens stadgar, har OAS bara antagit en övergripande förordning under hela sin historia och den gäller försvaret av demokratin vilket också är anledningen till att Kuba är det enda amerikanska land som inte är medlem.

Men många menar att det också krävs en slags social och ekonomisk förordning om OAS ska kunna spela en mer avgörande roll.

Det förekom olika slags protester när mötet inleddes i Quito på måndagen men de var små och inte särskilt kraftfulla.

Vilket förmodligen har att göra med att OAS, trots allt, nog betraktas som en mer operativ och duglig församling än de många andra toppmöten som blivit så vanliga på senare år.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".