Kd:s Anders Wijkman röstar inte alltid med partiet

Kristdemokraternas toppnamn Anders Wijkman frågades ut i tisdagens P1-morgon inför EU-parlamentsvalet. Han skiljer ut sig både från sin grupp i parlamentet i några frågor, men faktiskt också från sitt parti.

Han har nämligen en annan syn än kristdemokraterna på om det i den nya EU-konstitutionen ska stå att EU bygger på kristna värderingar.

– Ja, därför la jag ner min röst. Jag ville inte frondera, men jag ville heller inte stödja den mer preciserade formuleringen. Jag tyckte att konventets förslag, med hänvisning till det religiösa och kulturella arvet var ett ganska bra förslag, hävdar Anders Wijkman.

Tycker inte du att kristdemokraternas sympatisörer ska kunna lita på att den som står främst på deras lista ska företräda partiets ståndpunkt i en viktig ideologisk fråga?

– Jag tycker inte att det är någon jättestor skillnad mellan den ena eller andra skrivningen. Jag är helt för den här betoningen på det religiösa och kulturella arvet. Den kristna etiken är ovärderlig, absolut. Men jag tycker också att argumenten för en mer neutral formulering måste tas på allvar.

Anders Wijkman går emot den grupp i EU-parlamentet, EPP, han tillhör i flera frågor - det gäller bland annat den nya kemikalielagstiftningen som är på väg att införas där Wijkman är en förespråkare av försiktighetsprincipen som innebär att om en substans är farlig ska industrin tvingas byta ut den.

– Vi vet ju för lite på många sätt och därför måste man ha försiktighetsprincipen.

När det här behandlas igen i parlamentet under den kommande perioden, då kommer du att rösta för en försiktighetsprincip?

– Ja, jag kommer att verka för att förslaget skärps. EPP-gruppens majoritet har agerat som du sa, men det var många som följde min linje.

Det här är en stor valfråga i till exempel Tyskland som har många stora kemiska industrier. Frågan där är vem som ska betala för att testa kemikalier. Många av dina partivänner där anser att industrin inte ska betala. Vad tycker du?

– Det tycker jag är en självklar del av industrins ansvar.

Kristdemokraterna vill ju återinföra de strängare införselkvoterna för alkohol till Sverige och Wijkman hänvisar det till folkhälsoskäl.

– Vi aktualiserar den här paragrafen, där man med hänvisning till folkhälsan kan vidta åtgärder. Sedan ska vi på bred front diskutera det här med våra vänner i Europa. Jag håller med om att vi hade kunnat gjort mer de gångna åren, det är lite av sent ska syndaren vakna. Men vi ser problemet så allvarligt nu, säger Anders Wijkman.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".