Konflikt i vården bröt ut i natt

I natt bröt det ut konflikt mellan fackförbundet Kommunal och de privata vårdföretagarna. Arbetsgivarsidan har sagt nej till ett medlarförslag, och därmed får personal inte arbeta övertid och inga sjukvikarier får tas in.

Vårdföretagarna har sagt nej till medlarnas hemställan. Det gjorde de i fredags i förra veckan. Medlarna från Medlingsinstitutet erbjöd i sin hemställan ett nytt löneavtal i en pott på 480 kronor. För hög nivå, ansåg arbetsgivaren.
 
Kommunal kräver högre löner i privatdrivna vårdföretag än i de offentligt drivna. Det är negativ särbehandling av vårdföretagen, enligt Vårdföretagarna. 

Vårdbiträdena i privatdriven vård har över 300 kronor högre medellön, bättre arbetsmiljö och påverkansmöjligheter, än de offentligt anställda. Vårdföretagarna kan inte acceptera väsenligt högre lönelyft än de 2 procent som gäller för offentlig vård med hänsyn till att någon extra tilldelning av pengar inte kan fås. 

Vårdföretagarna har sagt att de är beredda att fortsätta förhandla i syfte att nå ett mer konkurrensneutralt avtal än det nu lagda förslaget.

Kommunals varsel om övertids- och nyanställningsblockad kom sedan arbetsgivarna sagt nej till ett medlarbud.

Det avtal Vårdföretagarna sade nej till gäller ungefär 15 000 anställda i privata företag inom äldreomsorg, psykiatri och ambulansverksamhet.

Varslet kommer att få stora konsekvenser eftersom många vårdföretag bygger på deltidsarbetande och timanställda som rings in från dag till dag, enligt Kommunal.

Tommy Fredriksson


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".