Gamla kan drabbas av konflikten.

Konflikt i privata vårdsektorn

Natten till tisdagen bröt konflikten mellan fackförbundet Kommunal och de privata vårdföretagarna ut. Arbetsgivarsidan har sagt nej till ett medlarbud och därmed får personal inte arbeta övertid och inga sjukvikarier får tas in.

I Östersund berörs bland annat åtta privata äldreboenden.

– Det blir ju att någon kanske får ligga, som vi har två-bemanning på. Man klarar ju inte av det ensam, säger Eva-Marie Eriksson, fackombud på det privata äldreboendet Björkbacka i Östersund.

Det kommer alltså att bli tufft för de äldre?

– Det kan bli tufft för dem nu, säger hon.

Är det värt det?

– Både ja och nej. Jag känner att vi måste ta konflikten för vi har haft det ganska kämpigt i många år här. När vi gick över till det privata sa ju till och med Kommunal att det skulle bli så bra men det har ju visat sig sedan att vi har ju inte riktigt samma rättigheter som de som jobbar inom det kommunala.

Privata vårdföretag är alltså sämre arbetsgivare. Är det så du menar?

– Ja, de har sämre avtal, säger Eva-Marie Eriksson.

Vårdföretagarna har sagt nej till medlarnas hemställan. Det gjorde de i fredags i förra veckan. Medlarna från Medlingsinstitutet erbjöd ett nytt löneavtal i en pott på 480 kronor. Arbetsgivaren ansåg att nivån var för hög. Kommunal kräver högre löner i privatdrivna vårdföretag än i de offentligt drivna. Det är negativ särbehandling av vårdföretagen, enligt Vårdföretagarna.

Beredda till fortsatta förhandlingar
Vårdbiträdena i privatdriven vård har över 300 kronor högre medellön, bättre arbetsmiljö och påverkansmöjligheter än de offentligt anställda.

Vårdföretagarna har sagt att de är beredda att fortsätta förhandla i syfte att nå ett mer konkurrensneutralt avtal än det förslag som nu finns.

Kommunals varsel om övertids- och nyanställningsblockad kom sedan arbetsgivarna sagt nej till medlarbudet.

Det avtal Vårdföretagarna sade nej till gäller ungefär 15 000 anställda i privata företag inom äldreomsorg, psykiatri och ambulansverksamhet.

Får stora konsekvenser
Varslet kommer att få stora konsekvenser eftersom många vårdföretag bygger på deltidsarbetande och timanställda som rings in från dag till dag, enligt Kommunal.

– Helst skulle jag vilja säga att vi vill ha respekt för det jobb vi gör men högre lön är det ju vi kräver. Vi jobbar ju ganska hårt, säger fackombudet Eva-Marie Eriksson.

Elisabeth Wicksell, SR Jämtland
elisabeth.wicksell@sr.se
Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".