Positiv prognos om statens utgiftstak

Läget har ljusnat när det gäller regeringens möjligheter att klara det statliga utgiftstaket, skriver Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin senaste prognos. Men det går inte helt att avfärda all oro om skenande utgifter, menar man.

– Det är fortfarande risk att utgiftstaket överskrids i år. Även om risken inte är lika stor nu som vi såg i april. Det beror på att man hart skjutit på utgifter från i år till nästa år, säger Yvonne Gustafsson, generaldirektör på ESV.

Men det låter som det är en ljusare bild i dag än för ett par månader sedan?

– Ja det är det. Utgiftstaket ser mindre hotat ut.

Utgiftstaket tillkom 1997 och anger hur mycket de statliga finanserna klarar. Ett sätt att ha kontroll över att statens skuldbörda inte skenar. Prognosen idag är mer ljus än den förra från april. Utgiftstaket överskrids troligen i år, men mindre än vad man trott tidigare.

Prognosen räknar med att taket klaras nästa år och 2006.

Huvudförklaringen till att utgifterna kunnat hållas tillbaka är att regeringen i vårpropositionen senarelagt utgifter, bland annat EU-avgiften. Ett sätt att skjuta utgifterna framför sig.

– Ja, det kan man ju delvis säga att man gör. Samtidigt är det ju ett sätt att hantera ekonomin. Om man inte klarar av allt det man vill göra innevarande år så är det ju ett sätt att skjuta vissa utgifter framför sig, säger Yvonne Gustafsson.

Kanske vissa skulle kalla det här för ett trixande och fixande?

– Jag skulle inte säga att det är det.

Samtidigt som utgifterna minskar så räknar ESV med att statens inkomster förstärks. Företagen betalar in mer skatt och arbetslösheten beräknas vända ner nästa år.

– Det påverkar både inkomster och utgifter. Får vi fler sysselsatta så får vi större inkomster i form av skatter från de som jobbar och vi får samtidigt lägre utgifter för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Så det påverkar på båda sidorna, säger Yvonne Gustafsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista