Man gripen för krigsbrott

0:58 min

En man har under förmiddagen anhållits i Jämtland, misstänkt för krigsbrott i forna Jugoslavien.

– Han har gripits och anhållits på grundval av en internationell efterlysning som är utfärdad av Bosnien-Hercegovina. De misstankar som ligger till grund för efterlysningen gäller krigsbrott, säger Mikael Ruotsi som är kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren.

Mannen har varit internationellt efterlyst för krigsbrott i Bosnien-Hercegovina. Enligt Bertil Olofsson, kommissarie och sektionschef på internationella sektionen på Rikskriminalpolisen, misstänks mannen för mord i Bosnien i början av 90-talet.

Polisen har sökt mannen sedan 2009 och fick i går uppgifter om att han bodde på en adress i Jämtland, där han senare på kvällen kunde gripas. Han är inte svensk medborgare, enligt uppgifter till Bertil Olofsson ska han ha bosnisk medborgarskap.

Mannen, som är i 45-årsåldern, sitter nu anhållen och tingsrätten ska ta beslut om han ska sitta fortsatt anhållen, enligt en lag från 50-talet. Det är sedan Justitiedepartementet som har kontakten med Bosnien, som komma att begära mannen utlämnad.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.