Svenska snuset i EG-domstolen

Svenska snuset fall för domstol

Uppdaterad 17:09
EG-domstolens förhandlingar på tisdagen om det svenska snuset kan leda till att EU:s snusförbud i övriga EU hävs. Regeringen har i en skrivelse till domstolen betonat att snuset inte är hälsofarligt men folkhälsominister Morgan Johansson vill inte hålla med om att han är för snuset.

På tisdagen rapporterade Ekot om att regeringen i en skrivelse till domstolen påpekar hur ofarligt snus är. Folkhälsominister Morgan Johansson tycker dock att det är fel att säga att regeringen är för snus.

– Vi har sagt att vi vill inte pracka på övriga Europa svenskt snus men vi måste få lov att försvara våra egna regler, att vi får lov att sälja snus i Sverige.

Du vill gärna att man ska kunna ta in hur mycket snus som helst till andra EU-länder?

– Nej, varje land får faktiskt bestämma den här frågan själv, tycker jag. I slutänden ska det här avgöras av EG-domstolen. Våra intressen har varit att vi ska få ha kvar snuset i Sverige, alltså det undantag som vi fick i förhållande till EU 1994.

Det låter som att regeringen till och med vill hjälpa till att sälja snuset. Menar du at det inte är sant?

– Min bild är nog den att vi tycker att det viktiga är att hålla på vårt undantag sedan är det upp till EG-domstolen att avgöra om det här förbudet mot att sälja svenskt snus står i överensstämmelse med EG-fördraget.

– Tuggtobak är idag tillåtet men svenskt snus är det inte. Det är den avvägningen domstolen ska avgöra. Ska det vara tillåtet med tuggtobak men inte med snus? Det är det vi pekar på i vår inlaga, att här finns ett bekymmer som EG-domstolen måste sätta ner foten kring, säger Morgan Johansson.

Målet handlar om annat
Folkhälsoministern säger att Sverige bara är ute efter att behålla sitt undantag när det gäller snuset. Men det är inte alls det målet i EG-domstolen handlar om. Det svenska undantaget är inte ifrågasatt i det mål som gäller varors fria rörlighet. Om det finns någon oro för undantaget så märks det i alla fall inte i regeringens skrivelse.

Vad som däremot märks där är ett ingående försvar för hur ofarligt snus är. Regeringen har, för att ytterligare understryka det, till och med skickat med en rapport från Socialstyrelsen i ämnet.

Starkt stöd för Swedish Match
Regeringens skrivelse är också ett mycket starkt stöd för snustillverkande företaget Swedish Match som dock inte har Morgan Johansson som kund.

– Jag har provat att snusa i tonåren men det blev aldrig något av att jag fortsatte med det för jag tyckte faktiskt inte att det var särskilt gott, om jag ska vara ärlig, säger folkhälsominister Morgan Johannson.

Torbjörn Laxvik, SR Jämtland
torbjorn.laxvik@sr.se
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista