Omvärlden samlas i motstånd mot Gbagbo

2:13 min

Medlarna från Elfenbenskustens grannländer ska återigen åka till Abidjan, för ett nytt försök att hitta en fredlig lösning på konflikten i landet.

Den avgående presidenten Laurent Gbagbo vägrar fortfarande att lämna ifrån sig makten, och nu skärps läget ytterligare, med hot från Gbagbos anhängare om att storma oppositionens fäste.

Vi är redo att dö för Elfenbenskusten, sa ledaren för ungpatrioterna, de mest extremt militanta Gbagbo-anhängarna i går kväll.

Några tusen unga hade samlats för att lyssna på honom och han uppmanade sina anhängare att på det nya årets första dag storma hotellet där oppositionskandidaten Alassane Outtara har sitt högkvarter.

Ungpatrioterna har gått ut på gatorna förr under åren av kris i Elfenbenskusten och spridit skräck och förödelse, bland annat när de ville jaga fransmännen ut ur landet för några år sedan.

Elfenbenskustens grannländer däremot vill just nu tona ner hotet om våld och militär invasion, och har bestämt datum för ännu ett medlarmöte i Abidjan. De tre medlarna ska flyga in igen på måndag för ett nytt försök att övertyga Laurent Gbagbo att lämna ifrån sig makten utan strid.

Samtidigt samlades de Västafrikanska militärledningarna till ett möte i Nigeria i går för att diskutera krisen, och enligt den franska radiostationen RFI finns det löften om amerikansk logistikhjälp vid en eventuell militärinsats. En mindre grupp amerikanska militärer har redan kommit till Elfenbenskusten, enligt USA bara för att se över säkerheten på den egna ambassaden.

Chefen för FN:s fredsbevarande verksamhet Alin Le Roy besökte i går Elfenbenskusten och fördömde då statstelevisionen i landet, och anklagade den för att sända ut hatpropaganda mot FN-trupperna på plats. En FN-konvoj attackerades tidigare i veckan och undkom med nöd och näppe att bli lynchad.

Han fick liksom alla andra flyga helikopter in till hotellet där oppositionskandidaten Alassane Outtara sitter avskuren. Outtara beskyddas av FN-trupperna men kan inte ta sig ut från hotellet som också bevakas av landets armé, som fortfarande är lojal mot förloraren i presidentvalet, Laurent Gbagbo.

Han hotade i går med att säga upp kontakten med de länder som erkänner Outtaras utsända diplomater istället för hans egna, och svaret på hotet dröjde inte: FN, EU, Kanada - land efter land deklarerar nu att de bara erkänner utsända från Alassane Outtara, presidentvalets verkliga vinnare enligt en i princip enig omvärld.