Stort säkerhetspådrag när G8 inleds

G8-mötet med några av världens mäktigaste ledare inleds på tisdagen i Georgia i södra USA för att bland annat diskutera Irak, Mellanöstern i allmänhet och aidsbekämpning. Säkerhetsarrangemangen är enorma.

President Bush, president Chirac, president Putin och de andra ska hålla till på en ö utanför Georgias kust, och säkerhetsarrangemanget kring evenemanget är det största i USA:s historia.

– Det här är normalt en rolig stad, ett turistmål. Men nu är det en spökstad förutom all polis och militär, konstaterar ortsbon Billy Weller när han kryssar fram i trafiken mellan avspärrningarna.

– De tar det verkligen på allvar, han där har ju en kpist, säger Billy nästan förvånat.

Polis och militär
Han och andra invånare här i Savannah har fått se sin stad översvämmas av tiotusentals poliser och militärer, i uniform eller civilklädda, överallt kontroller. I nästan varje gathörn ser jag minst en polisman eller militär.

Drygt 20 000 personer uppges arbeta enbart med säkerheten under G-8-mötet och enligt myndigheterna är det den hittills största insatsen i USA vid ett enskilt evenemang.

Mötet på exklusiv ö
Det handlar dels om att försöka möta eventuella våldsamma protestdemonstrationer av det slag som inträffat vid tidigare toppmöten, till exempel i Seattle och Genua. Nu hålls de protesterande, liksom för övrigt flertalet journalister, på långt avstånd från världsledarna som mestadels kommer att befinna sig på en ö som normalt är ett exklusivt semestermål.

Men det enorma säkerhetspådraget förklaras framför allt med att G8mötet med alla toppolitiker på plats står högt på de amerikanska myndigheterna lista över troliga mål för terrorattacker.

Men när vi åker förbi ännu en beväpnad postering, säger Billy.

– Det är klart att man inte kan vara nog försiktig, men jag tror att de överdriver.

Anders Ask, Savannah, Georgia
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista