Terrorgripen i Sverige begärs häktad

1:44 min

Den man som greps här i Sverige har begärts häktad. Förhandlingen kommer att hållas i eftermiddag.

Den 37-åring som greps i Stockholm vid lunchtid i går är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott, enligt den häktningsframställan som chefsåklagare Tomas Lindstrand lämnat till tingsrätten. Det är den högre misstankegraden.

Åklagaren menar att förberedelserna ska ha skett under de två senaste månaderna, bland annat i Järfälla.

Svenska Säkerhetspolisen vill i dag inte svara på frågor om hur utredningen nu drivs vidare, eller vilken bevisning som finns. Men klart är alltså att männen varit under bevakning under en längre tid.

Säpo sa redan i går att de var kända sedan tidigare. Männen ska bland annat ha funnits med i den kartläggning över islamistiska extremister som Säkerhetspolisen nyligen presenterade.

En av männen, en 29-åring som sitter frihetsberövad i Danmark, har tidigare gripits utomlands vid två tillfällen, då misstänkt för att ha samröre med terrorism.

Hösten 2009 fängslades han i Pakistan, men släpptes senare utan att formellt ha anklagats för något.

Två år tidigare satt 29-åringen under flera månader fängslad i Etiopien, efter att han försökt ta sig över gränsen från Somalia. Han anklagades då för att ha stridit på den islamistiska milisens sida, något han själv förnekade.

Den man som greps i Stockholm ska också han ha suttit fängslad i Pakistan. Han greps förra året för att ha rest in i landet illegalt.

Enligt Säkerhetspolisen ska han ha valt att inte följa med de andra till Danmark, och han greps av den nationella insatsstyrkan i sitt hem.

Häktningsförhandlingen mot honom hålls i eftermiddag.