Venuspassagen 2004.

Många såg Venus passera solen

Under förmiddagen på tisdagen inträffade det ovanliga att planeten Venus passerade mellan solen och jorden så att det var möjligt att se planeten avteckna sig mot solen. Runt om i landet har intresserade samlats för att titta på venuspassagen.

På Lilla torg i Kristianstad stod ett teleskop och bland de nyfikna fanns många barn.

– Jag såg solen och så var det en liten svart prick på den som rörde sig lite, sa Ebba.

– Den är liten men den är röd egentligen va? frågade sig Dafer.

– Det är en svart prick. Det är själva solen som lyser och sedan är det en svart prick där, sa Axel, som var en av många som tittade på venuspassagen genom teleskopet som ställts upp i Kristianstad

Tidigt på tisdagsmorgonen började venuspassagen, planeten Venus sex timmar långa vandring över solskivan. Fenomenet inträffar ytterst sällan. Senast var 1882.

Även i Umeå, på Renmarkstorget, samlades folk för att se Venus.

Gabriella Stenberg på institutionen för fysik vid Umeå universitet tycker att upplevelsen känns historisk.

– Man har ju använt det här för att försöka mäta avstånden i solsystemet. Det var det man försökte göra redan på 1700-talet. Det var liksom stor forskning på den tiden och nu kan jag stå här, 200 år senare och göra sak. Det är lite klassisk historia på något sätt, säger Gabriella Stenberg, vid Umeå universitet.

Karin Wirenhed, SR Kristianstad
karin.wirenhed@sr.se
Tove Svenonius, i samarbete med SR Västerbotten
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".