Italiensk och polsk gisslan fritogs i Irak

Tre italienska säkerhetsvakter som suttit som gisslan i Irak i två månader, befriades på tisdagen. Enligt de första uppgifterna ska operationen ha genomförts utan att någon kommit till skada.

Det var den 13 april som de fyra italienska säkerhetsvakterna råkade ut för ett bakhåll på vägen mellan Bagdad och Amman i Jordanien. Några timmar senare visade tv-stationen al-Jazira bilderna av de fyra på knä framför välbeväpnade gerillakrigare.

Italienarna hade kommit till Irak för att arbeta för en amerikansk bevakningsfirma som hyr ut livvakter till företag som opererar i Irak.

Ett dygn senare kom nyheten att en av de fyra, Fabrizio Quattrocchi, hade dödats. al-Jazira fick bilder från avrättning men beslöt att inte visa filmen. Den visades istället för italienske ambassadören som sedan kunde berätta att Quattrocchis sista ord hade varit: Nu ska ni få se hur en italienare dör.

De orden återgavs i direktsändning av utrikesminister Franco Frattini och det gjorde Quattrocchi på några timmar till en nationalhjälte. Drygt en månad senare överlämnades hans kvarlevor till det italienska sjukhuset i Bagdad. Trots att han inte varit i militär tjänst fick han något som kunde liknas vid en statsbegravning i hemstaden Genua.

Under tiden pågick försöken att befria de övriga tre i gisslan. Italienska Röda korset stannade ensamt kvar i Bagdad och undsatte flera gånger befolkningen i den belägrade staden Falluja med mat och medicin, riskfyllda operationer som man hoppades skulle blidka kidnapparna.

Uppgifterna är ännu osäkra om hur fritagandet gick till. Regeringschefen Silvio Berlusconi berättade i flygplanet på väg mot G8-mötet att han personligen gav grönt ljus till operationen. Italienska agenter hade då lokaliserat gisslan men alla försök att förhandlingsvägen få dem fria hade misslyckats.

Förutom de tre italienarna befriades också en polsk affärsman som rövades bort för någon vecka sedan.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista