Samordnad terrorrazzia runt om i Europa

Polis i flera europeiska länder har på tisdagen slagit till i en gemensam aktion mot misstänkta islamistiska terrorister. Minst 18 personer har gripits, en av dem misstänkt för att vara en av nyckelpersonerna bakom attentaten i Madrid i mars.

Milano, Bryssel, Schaerbaek, i en samordnad antiterroristräd har polisen i en rad europeiska städer på tisdagen och under måndagskvällen slagit till mot vad som misstänks vara islamistiska terrorister.

Minst tre personer har gripits i Italien, och i Belgien har 15 personer gripits.

Inblandning i Madriddåden
En av de gripna i Italien är en man eftersökt av den spanska polisen för inblandning i sprängdåden på de fyra lokaltågen i Madrid den 11 mars, när 191 människor förlorade livet.

Mannen är från Nordafrika och enligt spanska medier är han före detta militär och sprängämnesexpert, utbildad i terrroristnätverket al-Qaidas läger i Afghanistan.

Han befann sig inte i Spanien den 11 mars, men uppges ha haft nära kontakt månaderna före med den grupp som sedan utförde dåden. Bland annat ska han ha haft kontakt med den huvudmisstänkte, som tillsammans med sex andra misstänkta sprängde sig själv i luften i april, när spansk polis försökte gripa dem.

En av de ansvariga som finns i livet
Om den spanska polisens uppgifter stämmer kan den nu gripne mannen alltså var en av främsta ansvariga för Madridattentaten som fortfarande är i livet och kan höras.

Den italienska säkerhetstjänsten har med hjälp av den spanska varit mannen på spåret i ett par månader, och slog till nu eftersom det fanns misstankar om att han förberedde ett nytt attentat, enligt Italiens inrikesminister, som inte gav några detaljer om vad det skulle vara för några dåd.

Belgisk terroristgrupp
De gripna i Belgien misstänks ha utgjort en egen terroristgrupp, som också planerade nya terrordåd, någonstans i Europa, enligt den spanska tidningen El Pais.

Räden det senaste dygnet är den första samordnade europeiska polisinsatsen mot terrorister efter Madridattentaten den 11 mars.

EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana säger i en kommentar att den är ett exempel på ett ökat samarbete mellan de europeiska säkerhetstjänsterna, och att det är utbyte av information som är nyckeln för att förhindra nya attentat.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".