Minstrar hoppar av Israels regering

I Israel fortsätter den politiska turbulensen kring premiärminister Ariel Sharons plan att dra sig ur Gazaremsan. Ministrar från ultraortodoxa Nationella religiösa partiet lämnar nu Sharons koalitionsregering som ändå kan regera vidare.

Det Nationella religiösa partiet, NRP, har hela tiden motsatt sig Ariel Sharons plan att evakuera alla judiska bosättningar i Gazaremsan och fyra isolerade bosättningar på Västbanken.

Skulle NRP lämna regeringen mister den sin parlamentariska majoritet och Sharon tvingas då söka stöd på annat håll eller avgå.

Nära lösning
Men efter beskedet från regeringen i söndags, att man skjuter upp beslutet att verkligen ge upp bosättningarna till nästa år, var det bäddat för en lösning där NRP trots allt kunde stanna kvar i regeringen, åtminstone ett tag till.

Många partimedlemmar tyckte också att man skulle göra det för att inne i regeringen motarbeta alla försök att få igenom den här planen. Men när partiets andlige rådgivare, en känd rabbi, rekommenderade att man överger regeringen beslöt partiledaren och bostadsministern Effi Eitam att hoppa av.

Han tar med sig en av de biträdande ministrarna också. Han förklarar det med att Gud har förbjudit dem att lämna över judisk mark till utlänningar.

Har inte partiet med sig
Men han har inte partiet med sig. En av Nationella religiösa partiets ministrar socialminister Zevulun Orlev stannar kvar i regeringen och partiet kommer att ge Sharon sitt stöd åtminstone veckan ut.

Därefter skall man mötas för att diskutera regeringssamarbetets framtid. Men sannolikt kommer partiet inte att fälla regeringen just nu eftersom ett av alternativen är att de politiska motståndarna i arbetarpartiet Labour tar plats i koalitionen.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista