Poliskampanj mot knark på nätet

Trots att knarkhandeln via internet ökar är det näst intill riskfritt att sälja och köpa droger via nätet i Sverige. Därför startar Rikskriminalen projektet ”Narkotikaspaning på Internet”.

Kim Nilvall är projektledare vid Rikskriminalpolisen.

– Det vi har gjort hittills på narkotikahandel över internet är i stort sett obefintligt. Det här projektet syftar till att vi ska skapa oss en kunskap om möjligheterna att kunna bekämpa narkotikahandeln på internet. För att komma dithän har vi sett behovet av att samverka med dels åklagarmyndigheten, dels tullen, säger han.

En stor del av narkotikahandeln har flyttat från gatan till internet. Hur omfattande handeln med droger via nätet är vet inte polisen ännu, men man vet att den ökar. Hittills har polisen inte lyckats komma åt narkotikabrottsligheten på nätet. Detta vill man nu ändra på.

Därför startar nu Rikskriminalpolisen projektet ”Narkotikaspaning på Internet” med stöd från regeringens kampanj ”Mobilisering mot narkotika”. Meningen med projektet är att polisen tillsammans med tull och åklagare ska få till ett bättre samarbeta när det gäller bekämpningen av narkotikabrott. Som förebild har man enligt kriminalinspektör Kim Nilvall det framgångsrika spaningsarbetet och bekämpningen av barnpornografi via nätet och han hoppas att man nu ska kunna bygga upp en liknande organisation för att komma åt knarkhandeln via internet.

Att bedriva narkotikaspaning på internet handlar enligt Kim Nilvall om att identifiera de som använder datorn för att köpa och sälja narkotika.

Carolina Kiepels
carolina.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista