Unga tjejer mer ambitiösa än unga killar

Unga tjejer är mer målinriktade och ambitiösa än jämnåriga killar. Det visar en undersökning av ungdomars värderingar som gjorts av forskningsföretaget Kairos Future och musikkanalen MTV. 

4 000 ungdomar i åldern 17 till 19 år har ingått i studien och enligt Liv Sjödin, researchchef på MTV, visar studien att tjejerna helst vill hinna göra allt.

– De tar för sig. De är extremt ambitiösa och har extremt högt uppsatta mål vad gäller alltifrån att de ska resa, utveckla sig själva, göra karriär till att se positivt på att jobba som chef, och så vidare. Samtidigt som de har bibehållit de traditionellt kvinnliga värderingarna somatt det är viktigt med familj och barn, säger Liv Sjödin.

Tjejerna visar en stark framtidstro i den här studien. För killarna är jobbet inte alls lika viktigt, de vill satsa på att bli bra inom ett ämnesområde, de vill ta det lugnare, å de är mer bundna till det invanda.

– Men tjejerna vill hinna med allt, säger Liv Sjödin.

Hur ska man då tolka resultaten i den här undersökningen?

Jo, värderingar brukar man ta med sig genom livet, så om tjejernas värderingar består, kommer vi enligt Thomas Fyrth, forskningsledare på Kairos Future, få se många fler kvinnor på inflytelserika positioner i framtiden.

– Det tror jag också har att göra med förändringen i samhället. Chefsrollen innehåller mycket mer sociala kompetenser i dag än tidigare och det gör att många kvinnor med sina värderingar passar bättre till att vara coacher, att sporra människor i arbetslag på företag och på myndigheter, säger han.

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista