Nykterister kritiserar fp:s spritpolitik

Ungdomens nykterhetsförbund anklagar folkpartiet för valfjäsk med anledning av partiets nya alkoholpolitik. Folkpartiet vill sänka skatten på alkohol för att värna om Systembolaget men det är fel väg att gå, anser förbundet.

– Jag tror det handlar om att folkpartiet vill locka väljare genom att locka med billig sprit, helt enkelt. Vi är emot att man ska sänka skatterna, eftersom det skulle innebära att man får billig alkohol i hela landet och inte bara där ett grannland ligger, säger Erik Wagner, vice ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund.

Ungdomens nykterhetsförbund är besviket på folkpartiet, som vill sänka alkoholskatterna ned till samma nivåer som både Danmark och Finland har.

”Fp vill locka väljare”
Det slås fast i folkpartiets förslag till alkoholpolitiskt program, som presenterades för några veckor sedan. Att det handlar om att försöka locka väljare i EU-parlamentsvalet är tydligt, säger Erik Wagner.

– Det handlar ju också om vilken tid man släpper det här. Det handlar också om att folkpartiet faktiskt i grund och botten gör om hela sin alkoholpolitik. Folkpartiet har ju tidigare varit ett parti som har värnat om en restriktiv alkoholpolitik och om man sänker skatterna är det ju raka motsatsen, säger han.

Försvarar partiets hållning
Johan Jakobsson, som är partisekreterare för folkpartiet, slår ifrån sig och menar att det har ingenting med att locka väljare att göra. Men han förstår kritiken och försvarar partiets nya hållning.

– Vi lever i en ny tid. Alkoholen strömmar in över gränserna och smugglarna, langarna, säljer gärna till barn. Bara Systembolaget stoppar alkoholförsäljning till barn och då måste vi värna Systembolaget. Det kan vi bara göra genom att skatterna justeras och att det kombineras med andra åtgärder som skärpta straff för langning till exempel, säger han.

Så den här hundraåriga traditionen av sträng alkoholpolitik inom folkpartiet är över nu?

– Vi är precis lika bekymrade över alkoholskadorna som vi alltid har varit. Men vi lever i en ny tid. Globaliseringen måste påverka också de metoder som vi använder för att hindra alkoholskador, säger Johan Jakobsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista