Företagsskatterna åter på EU:s agenda

Om en knapp månad tar Nederländerna över EU:s ordförandeskap efter Irland och det ser ut att leda till att debatten om en miniminivå för företagsskatt i EU kan ta fart igen.

Den holländske finansministern Gerrit Zalm har redan förvarnat om att han tänker driva frågan om obligatoriska företagsskatter i höst under det holländska ordförandeskapet.

Både den nederländske finansministern och hans närmaste man har den senaste tiden uttalat sig för obligatoriska företagsskatter på minst 20 procent i hela EU.

Nya EU-länder har låga bolagsskatter
Dessa uttalanden har särskilt glatt Tyskland och Frankrike, som har höga företagsskatter på cirka 35-40 procent och som oroar sig för att företagsinvesteringar ska flyttas till EU:s nya medlemsländer, som har mycket låga företagsskatter eller ingen sådan skatt alls.

Diskussionen om allmän beskattning av EU:s företag har väckt starka känslor och delar EU i två läger. De nya medlemsländerna har reagerat starkt. Estland har ingen skatt på inkomster som återinvesteras. Lettland, Litauen och Cypern har bara 15 procent och Polen 19 procent, vilket gör dessa ekonomier mycket attraktiva för företag att investera i.

Krav på företagsskatt
Men nu ökar alltså kraven på att alla EU:s medlemsländer ska tvingas införa företagsskatt på minst 20 procent. Länder som Tyskland, Frankrike och Sverige driver på. De hör till EU:s nettobetalande länder och blir allt mer ovilliga att hjälpa till att finansiera bidragen till de fattiga länderna i EU, samtidigt som de därmed kan hålla företagsskatterna nere och locka till sig utländska investeringar.

Flera av de nya länderna svarar att de anser att det är bra om konkurrensen gynnas och de får stöd av EU:s nuvarande ordförandeland Irland som byggt upp sitt nuvarande välstånd bland annat tack vare mycket låga företagsskatter.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".