Dieselbilar allt vanligare i Tyskland

Dieselbilar blir allt vanligare i den europeiska trafiken men i avgaserna finns partiklar som kan framkalla lungcancer. I Europa pågår en dragkamp bilindustri och miljörörelsen som vill att det ska vara obligatoriskt med partikelfilter.

I Tyskland fanns planer på lagstiftning, men efter påtryckningar från tyska biltillverkare, har regeringen gett efter.

Att dieselbilar är populära i Tyskland märker man när man går runt i Berlins stadstrafik. Nästan varannan nyregistrerad bil är en dieselbil i Tyskland. Diesel är ett mer effektivt och energirikt bränsle än bensin och det märker man när man fyller tanken

Gynnsamma skatteregler
– Tekniken har förbättrats. Skatteregler och ett högt bränslepris gör att dieseln är mycket billigare om du kör mycket, säger bilhandlare Hasso Klein i Berlin.

Därför är dom populära. Men i avgaserna finns svarta små cancerframkallande kolpartiklar.

De många dieselmotorerna har blivit ett problem i stadsmiljön och den tyske miljöministern Jürgen Trittin vill att alla dieslar ska utrustas med ett partikelfilter som tar bort 90 procent av de skadliga partiklarna. Alla bilar med filter skulle få en skattelättnad.

Tyska bilindustrin protesterade
Men tysk bilindustri, som är landets viktigaste näringsgren, protesterade och hotade med att tusentals jobb kunde försvinna.

Franska biltillverkare, som Peugeot ligger före i utvecklingen av filter och skulle med lagstiftning få en konkurrensfördel. Och inför hotet att tyska arbetsplatser kan gå förlorade har regeringen nu gett efter.

Förslag om utsläppsgränser
Tyskland avvaktar EU-kommissionens förslag om nya utsläppsgränser; ett förslag som ska presenteras i slutet av året och som ska träda i kraft först 2010.

Samtidigt pågår diskussioner liknande den tyska i flera europeiska länder. Försäljningen av dieselbilar har ökat kraftigt i Europa och förväntas fortsätta så så länge bränslepriset är högt.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista