Scania-vd vill halvera ersättningsnivåer

Det är inte låga löner i Östeuropa som gör att företagen flyttar, utan svårigheten att hitta arbetsvilliga i Sverige. Det hävdar Scanias vd Leif Östling, och retar upp regeringen med att föreslå halverad sjukpeng för att få fler svenskar att arbeta.

– Utflyttningen av jobb från Sverige har i mycket stor utsträckning att göra med tillgängligheten på arbetskraft. Varför är den då så pass låg? Ja, socialförsäkringssystemet rent generellt ger alldeles för lite incitament, säger Leif Östling.

Det ena företaget efter det andra flyttar tillverkning från Sverige till de nya EU-länderna i Öst- och Centraleuropa.

”Svårt att få tag i folk”
Men utflyttningen beror inte som det brukar sägas på höga svenska löner, utan på att det är svårt att få tag i folk som vill arbeta i Sverige. Det hävdar Leif Östling, som är vd för lastbilstillverkaren Scania.

Leif Östling har ett kontroversiellt recept för att få svenskarna att arbeta mer och tillverkningen att stanna i landet.

– Jag tror att ett radikalt och effektivt sätt vore att till exempel halvera ersättningsnivåerna generellt. Då skulle oerhört många fler människor stiga in på arbetsmarknaden. För det är ju ingen tvekan om att många människor går i pension när de är mellan 55 och 60 år genom att på ett väldigt intelligent sätt laborera med sjukförsäkringssystemet och arbetslöshetsersättningarna, säger Leif Östling.

Tungt namn i näringslivet
Som vd för Scania basar Östling över 30 000 anställda. Han är ett av de tyngsta namnen bland Wallenbergarnas direktörer, och inom svenskt näringsliv över huvud taget.

Utöver arbetet på Scania sitter han i styrelsen för flera andra verkstadsföretag och är också vice ordförande för branschorganisationen Teknikföretagen.

I regeringen är det arbetslivsminister Hans Karlsson som sysslat mest med utflyttningsfrågan. Han håller inte med Östling om att det är arbetskraftsbrist som driver tillverkningen utomlands.

– Det är inte min erfarenhet alls. Jag har följt hela Ericsson utflyttning från Sverige och jag har Electrolux utflyttning i färskt minne. Det säger mig att det man där gör är att leta efter produktionsställen där man kan räkna ner kostnaden krona för krona.

Avfärdar förslagen
Hans Karlsson avfärdar helt Scaniadirektörens tankar om att halvera nivåerna i försäkringssystemen.

– Det är inte något begåvat förslag om det är så att man vill påverka något i verkligheten. Det kan ju någon enskild direktör önska sig men det är ett samhälle som det svenska folket inte vill ha, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista