Norska företag får böta för sjukskrivna

I Norge ska arbetsgivare straffas med böter om de inte aktivt försöker få anställda som är sjukskrivna tillbaka i arbete. Större krav ställs också på de sjukskrivna och på läkarna. I vårt grannland kämpar politikerna precis som i Sverige för att få ned sjukskrivningarna som kostar samhället miljardbelopp.

De nya reglerna som börjar gälla i sommar i Norge innebär att rätten att vara sjukskriven begränsas. Efter en rad misslyckade åtgärder för att få ned antalet sjukskrivningar som istället bara ökar, så kommer regeringen nu med en extra stark medicinkur.

Det är framförallt långtidssjukskrivningarna som är problemet. Den norska borgerliga regeringen och stortinget är nu överens om att efter åtta veckor kan den som är sjukskriven mista sjukpenningen om han eller hon inte återvänder till jobb för att utföra andra arbetsuppgifter. Också arbetsgivaren måste se till att den anställde kommer till jobbet, säger norska socialministern Ingjerd Schou.

Läkarna kan mista rätt att sjukskriva
Också läkarna får ett större ansvar. Läkarna måste göra en mer omfattande undersökning av patienterna, annars kan de mista rätten att sjukskriva. Norska Läkarföreningen anser också att det är nödvändigt med krafttag och välkomnar den nya lagen, även om den innebär extra jobb.

Svein Ole Storöy som varit borta från arbetet några månader och nu ska tillbaka tycker också att det låter bra. Alla behöver en spark i baken, tycker han.

Kan bli tal om karensdagar
I Norge finns redan en uppgörelse från 2001 mellan arbetsgivarna, facken och politikerna som innebär att alla ska arbeta för att få ned sjukskrivningarna med 20 procent till nästa år, alltså under en fyraårsperiod.

Om inte målets nås kan det bli aktuellt att införa karensdagar. Det har man inte i Norge idag. Norrmännen får full lön från den första sjukdagen och frågan om karensdagar är mycket känslig.

Men trots överenskommelsen så har sjukskrivningarna bara ökat och ska målet nås så måste de reduceras med över 30 procent till nästa år. En omöjlighet är de flesta överens om och därför blir åtgärderna nu allt tuffare.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista