Våldshot från Elfenbenskustens grannar

1:43 min

Frankrike uppmanar nu alla franska familjer med barn att lämna Elfenbenskusten. Farhågorna om ett nytt inbördeskrig har inte minskat, och den maktlösa vinnaren av presidentvalet Alassane Outtara sitter fortfarande instängd i ett hotell i Abidjan, utan att kunna styra sitt land.

Om det här året slutar i sorg kommer nästa år att markera vägen bort från det lidande, fattigdom och dödande som vi har upplevt i tio år. Så löd Alassane Outtaras nyårshälsning till sitt folk, inifrån sitt hotellhögkvarter som han inte kan lämna.

Men de flesta ivorianer kommer inte höra Outtaras ord, utan i stället Laurent Gbagbos, eftersom det är han som förlorade valet i november som fortfarande styr över statstelevisionen.

Där ska Gbagbo lämna sin nyårshälsning till det folk som han anser att han fortfarande ska styra - och ingenting av det som kommit ut från det senaste medlarbesöket tyder på att han är på väg att ge upp.

Tvärtom så anser förtvivlade ministrar i Ouattaras regering att Gbagbo snarare stärkts de senaste dagarna, eftersom medlarna från Västafrika ville tona ner hotet om en militärinvasion, och i stället ge utrymme till förhandlingar.

Men samtidigt har de högsta militärerna i den västafrikanska samarbetsorganisationen avslutat sitt krismöte i Nigeria och upprepade då hotet att om inte Gbagbo ger upp och lämnar presidentpalatset frivilligt, så kan grannländerna ta till militära medel.

Storbritanniens utrikesminister sa i dag också att Storbritannien skulle stödja ett beslut i FN om en militärinsats, om det skulle bli aktuellt.

I morgon finns all risk att Outtaras nyårsönskan om en vändning går om intet - ungpatrioterna, de mest militanta Gbagbo-anhängarna har hotat att storma motståndranas högkvarter på det nya årets första dag.

Då, varnade FN:chefen Ban Ki Moon i natt, är risken stor att det blir den tändande gnistan för ett nytt inbördeskrig.