Klagomål på gymmens krångliga villkor

2:45 min

Nu när julskinkan och ischokladen gjort att det börjat strama oroande mycket i midjan är det många som börjar tänka på att börja ett nytt och sundare liv efter nyår med regelbunden träning. Men de goda föresatserna kan bli dyra och konsumentvägledare får in många klagomål på gymmens krångliga avtalsvillkor.

På SATS vid Odenplan i Stockholm ligger Robin Ramm böjd över en träningsboll och gör magövningar:

– Ja, det är ganska jobbigt. Jag tränar fyra-fem gånger i veckan kanske.

Det har han gjort i många år så Robin får valuta för sitt träningskort. Men det är många som börjar nu vid nyår, köper dyra träningskort och sedan bara tränar under ett fåtal - väldigt dyra - pass.

Gymmen tjänar bra på de passiva medlemmarna enligt konsumentvägledare Maria Wiezell. Många inser inte heller att de ett-åriga avtal de tecknar övergår i löpande avtal om man inte själv aktivt säger upp dem, och pengarna fortsätter att dras från kontot.

– Om du inte hade tillräckligt med pengar på kontot så kan det ha blivit en ackumulerad skuld - det kan bli 15 000 på tre år, om det är 5 000 per år.

Är det många som hamnar i sådana fällor?

– Ja, det är inte alls ovanligt för tyvärr är vi konsumenter dåliga på att läsa avtalsvillkoren.

Ofta är gymmen ute på stan och söker upp nya kunder - en målgrupp är ungdomar som inte är vana vid att läsa avtalstexter. Många kan utan att förstå det teckna dyra avtal.

Det gäller också att i förtid ta reda på vad som gäller om man till exempel blir sjuk, arbetslös, flyttar eller av andra skäl vill säga upp avtalet - eller frysa det.

Ett annat problem som det klagas på är att de mest populära träningspassen blir fullbokade så att man inte får plats.

– På de populära passen, är det inte alls ovanligt att du får boka en vecka i förväg och man måste upp när de släpper passen - det kan vara mitt i natten som man måste upp och boka det. Det kan jag tycka ibland är snudd på ett oskäligt villkor.

Populärast på SATS just nu är danspasset zumba och piloxing - en svettdrivande blandning mellan pilates och boxning. Enligt platschefen Alexander Hed är det inte alltför många klagomål från dem som inte får plats.

Alexander Hed räknar med fler medlemmar nu efter nyårslöftena - så är det varje år. Men på senare år är har det blivit fler och fler som också stannar och gör träningen till en livsstil. Som Fredrik Lundgren:

– Jag tränar i dag lite bröst, lite axlar och mage. Bra sätt att rensa skallen och skönt att få bort lite stress. Så anledningen är allmänt välbefinnande, det är ingen nyårsnoja, absolut inte.

Gunilla Österlund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista