USA kan övervaka hel stad från luften

1:34 min

USA trappar upp användningen av så kallade drönare, förarlösa plan, i kriget i Afghanistan. Militären inför nu en ny sorts obemannade flygplan som ska kunna övervaka en hel stad från luften.

USA:s senaste vapen i kriget i Afghanistan är ett förarlöst plan utrustat med nio rörliga kameror.

– Vi kommer att se allt som rör sig, säger en talesman för flygvapnet till Washington Post.

Militären beskriver den nya drönaren som ett revolutionerande nytt övervakningsverktyg.

De förarlösa attackplanen som USA i dag använder sig av, i bland annat Irak och Afghanistan är utrustade med en kamera, riktad åt ett håll. Men på de nya planen är nio rörliga kameror monterade, och de har kapacitet att direktsända övervakningsbilder till flera olika användare på marken.

Enligt Washington Post kommer militäranalytiker kunna övervaka en hel stad. Syftet är till exempel att upptäcka när fiendesoldater placerar ut vägbomber. De nya ultramoderna planen är inte utrustade med vapen, men kan förstås användas för att vägleda attackplan.

Planen ska också kunna användas i fredliga sammanhang enligt militären, till exempel för att snabbt få överblick efter en jordbävning, eller annan naturkatastrof.

USA har på senare tid kraftigt trappat upp flygningarna med de kontroversiella spionplanen. Sedan Obama tillträdde som president för två år sedan har antalet obemannade flygningar fyrdubblats i Afghanistan till exempel. Varje månad utför USA nu runt 2 000 drönaruppdrag i Afghanistan.

Den nya övervakningsutrustningen testas just nu, och ska vara i bruk inom två månader, enligt flygvapnet.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista