Miljardpension till Barnevik

När verkstadskoncernen ABB idag skulle komma med sitt bokslut så var det väntat att företaget gjort miljardförluster förra året - men det som kom att ta nästan all uppmärksamhet från bokslutet var den en och en halv miljard kronor som de båda tidigare cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl fått i pensionsersättning. Och nu vill den nya ABB-styrelsen ha tillbaka en del av pengarna.
Den en gång så hyllade ABB-chefen Percy Barnevik, har hamnat på kollissionkurs med den nya styrelsen sen han lämnade sin post som ordförande i höstas. Sen dess har styrelsen genomfört en granskning av chefernas ersättningar. Och enligt ABB har Percy Barnevik fått pension och andra förmåner till ett värde av 148 miljoner schweizerfranc, eller nästan 930 miljoner kronor, sedan han lämnade vd-posten 1996. Barneviks efterträdare Göran Lindahl, som avgick hösten 2000, har fått 530 miljoner kronor. Sammanlagt rör det sig om nästan 1,5 miljarder kronor. Pengar som den nya styrelsen nu alltså ska försöka få tillbaka delar av. Det var ABBs nye styrelseordförande Jürgen Dormann som släppte bomben i morse, när han i ett pressmeddelande skrev att den förre ordföranden Percy Barnevik och den förre VDn Göran Lindahl tillsammans fått omkring 1 500 miljoner kronor i pensioner och andra förmåner sen 1996. Minst lika överraskande är att styrelsen nu vill ha tillbaka delar av pengarna. Dormann antyder i pressmeddelandet att beslutet om utbetalningen inte fattats på rätt sätt. Så mycket mer sades inte och genast började det spekuleras om att det här hänger ihop med en tidigare maktkamp i styrelsen mellan Percy Barnevik och storägaren - den schweiziske finansmannen Martin Ebner, som fortfarande sitter kvar i styrelsen. Percy Barnevik ställer inte upp på nån intervju och låter bara hälsa att hans ersättning är enligt uppgjorda avtal. Att det blev så mycket pengar beror på att ersättningen till största delen var resultatbaserad och att det gick väldigt bra för ABB under de aktuella åren. Göran Lindahl säger ingenting idag utan har gjort sig oanträffbar. Lika tyst har det varit från Wallenbergsfären, som länge varit största enskilda ägare i ABB. Den en och en halv miljard som Percy Barnevik och Göran Lindahl kunnat kvittera ut, motsvarar grovt skattat den lön alla 6500 metallare som jobbar inom ABB i Sverige får tillsammans under ett år. En ersättning som slår det mesta som hittills skådats inom svenskt näringsliv. Ordet fallskärm blev känt under bankkrisen i början av 90-talet. Rejält tilltagna bonus och pensionsavtal, som skapat svarta rubriker sen dess. Mest känslor på senare år har nog Skandias vd, Lars-Eric Pettersson väckt. I slutet av 90-talet fick han under en treårs period 75 miljoner i bonus - eller 70 000 kronor om dagen. En chef som ligger i en klass för sig lönemässigt är Pharmacias vd, Fred Hassan, som under 2000 kunde kvittera ut förmåner till ett värde av 150 miljoner kronor, eller en halv miljon om dagen. Nästan lika mycket får nu alltså ABBs förre vd Göran Linddahl. Hans pension motsvarar 364 000 kronor för varje dag han arbetat som vd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".