Rekordfå döda i trafiken

Inte på hundra år har så få människor dött på de svenska vägarna som 2010.  Det visar Trafikverkets preliminära olyckssiffror.

287 personer har rapporterats omkomna under året, nästan en halvering på tio år.

– Jag tror att det är mängd åtgärder och förklaringar bakom detta. Det är mötesseparerade vägar som har fördubblats under den här tiden, det är sänkt genomsnittlig hastighet, det är bättre fordon etcetera, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

Det var en märkbart nöjd generaldirektör som i dag presenterade olycksutvecklingen. I princip alla siffror pekar kraftigt nedåt. 287 döda innebär en minskning med 20 procent på ett år, räknar man sedan bort de fall som handlar om konstaterade självmord blir siffran 270.

För att hitta motsvarande tal får man i princip gå tillbaka till bilens barndom. Även antalet svårt skadade minskar.

Gunnar Malm tror alltså att en stor del av förklaringen är just säkrare vägar och bättre bilar, men också att vi kör lugnare.

– Det har pågått under en tid, både vinter och sommar, och vi kanske har tagit till oss det här med riskerna, säger Gunnar Malm.

Sett till antalet invånare är nu dödssiffrorna i Sverige lägst i världen, men fortfarande är skillnaden stor mellan olika grupper. Medan till exempel bara fyra barn under sex år omkom så fortsätter unga män att vara kraftigt överrepresenterade i statistiken.

– Fler än 200 personer av de 270 är män. Jag tror också att det finns ett inslag av större våghalsighet, större risktagande bland många män också, säger Gunnar Malm.

Kommer vi att vara kvar på den här låga nivån även framöver?

– Vi har ju en nollvision, och det är den vi fortsätter att arbeta med. Så nu är det fram till 2020 att försöka halvera det här ytterligare en gång, säger Gunnar Malm.

På järnvägarna ökade däremot antalet döda under 2010. 109 personer uppges ha dött, men bara en passagerare, resten vid korsningar eller ute på spåren. En stor del av de dödsfallen är självmord enligt Trafikverket.

Daniel Rundqvist

Ekot

Lotta Karlsmark

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista