"Priset på mobilsamtal för högt"

Priserna för mobiltelefoni och sms är fortfarande alldeles för höga i Sverige. Orsaken är att marknaden domineras av tre aktörer och att svenska riksdagen inte vågat ta i med hårdhandskarna, hävdar PTS.

Post- och telestyrelsen, PTS som på onsdagen presenterade sin rapport för data och telemarknaden 2003, menar att priserna på mobiltelefoni och sms är alldeles för höga.

Att skicka ett sms kostar 1 krona och 25 öre med Telias kontantkort i Sverige. I Danmark kostar samma sms med Telias kontantkort 24 öre. Det skriver Post- och telestyrelsen, PTS, i sin rapport.

Skickar fler sms
Det här har lett till att en dansk kund skickar nästan fyra gånger så många sms som en svensk.

– Vi är inte nöjda med hur det är, det kan jag säga. Det har gått långsamt men det går åt rätt håll. Vi hade gärna sett att det gick fortare, säger Marianne Treschov, tillförordnad generaldirektör på PTS.

Tvingas ringa med fast telefon
Trots att det finns nästan nio miljoner abonnemang för mobiltelefoner i Sverige är konkurrensen på mobilmarknaden minst sagt dålig. De tre operatörerna Telia, Vodafone och Comviq kontrollerar 97 procent av marknaden. Konsekvensen blir att många svenskar tvingas ha kvar sina fasta telefoner mot sin vilja.

– 43 procent av svenskarna säger att de skulle kunna tänka sig att bara ha mobiltelefon och avsluta sina fasta abonnemang, säger Stefan Viliamsson, enhetschef på Post- och telestyrelsen.

Hur många gör det?

– Tre procent.

Finns det någonstans där man har lyckats bättre?

– Ja, i Finland till exempel använder 25– 30 procent enbart mobiltelefon och har ingen fast telefon. Vi tror att det beror på att skillnaden i pris är för stor i dag, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".