Första dödsfallet i rysk hungerstrejk

En rysk kolgruvearbetarna som deltagit i en tolv dagar lång hungerstrejk har avlidit. Kolgruvearbetarna protesterar mot att de inte fått ut löner sedan förra året.

Protesten utvidgades på onsdagen när fler gruvarbetare började hungerstrejka i södra Ryssland.

– Vi kvinnor tvingas lämna våra familjer för att vi inte fått några pengar, berättade en av gruvarbetarnas fruar om den allt mer desperata situationen i gruvstaden Shakty i ryska södra Rostov regionen.

Där hungerstrejkar nu totalt 66 arbetare för att få ut sina innestående löner. En del av dem har inte fått betalt på ett år. Kolgruvorna i området är bankrutta och en del av gruvorna har slagit igen. Arbetare som förlorat jobbet kräver ändå att få ut den lön de skulle ha fått innan gruvan stängdes.

Två till sjukhus
I Shakty har hungerstrejken pågått sen 31 maj. 42 gruvarbetare strejkar och två av dem har förts till sjukhus. Läkare har förgäves uppmanat dem att avbryta strejken eftersom de riskerar sin hälsa.

Inte ens budet att en kollega i Jenisejgruvan i Sibirien dött efter att ha hungerstrejkat tolv dagar fick arbetarna att avbryta.

Dog i måndags
55-åriga Valentina Shestakova hade arbetat hela sitt liv i Jenisej i sibiriska Chernogorsk. Under sin tolv dagar långa hungerstrejk togs hon till sjukhus flera gånger för högt blodtryck och i måndags avled hon av en hjärnblödning.

I Chernogorsk hungerstrejkade 170 gruvarbetare för att få ut motsvarande 850 000 kr i obetalda löner. De avbröt strejken när regionmyndigheterna lovade betala ut lönerna ur statskassan. Gruvchefen dömdes sen i en domstol att böta 15 000 kronor för att han inte betalat ut lönerna.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista