Många arbetsplatser fortfarande farliga

Det är fortfarande farligt att vara på jobbet för många människor i Sverige.  Det visar årets sammanställning från försäkringsbolaget Afa.

Som vanligt är det yrken i industrin och inom polisen och väktarbranschen som är med på listan över jobb där man riskerar att skadas, säger Michel Normark på afa:

Afa som ägs av arbetsmarknadens parter har 3 miljoner människor försäkrade, och 8 miljarder kronor betalas ut varje år i ersättning för skador, eller dödsfall, som sker i jobbet. Varje år sker det 25 000 arbetsolyckor, som berättigar till ersättning.

Landets farligaste jobb har träindustriarbetare och metallarbetare och gruvarbetare, enligt afa.

På en skala med så kallat allvarlighetstal toppar polis och tullbevakningspersonal. Riskfaktorn är drygt 17 procent att skadas. Lägst tal har läkarna med 1,1. Genomsnittet ligger på 4,0.

Men sjukfallen som leder till sjukersättning eller aktivitetsersättning ökar inom alla yrkesgrupper.

Bland förskollärare och fritidspedagoger har antalet mer än fördubblats och för undersköterskor har de ökat med 100 procent.

Hot och våld är ett växande problem inom yrkeslivet. Värst drabbade är kriminalvårdare, poliser, tullpersonal och väktare.

De  vanligaste händelserna bakom dom allvarliga arbetsolycksfallen dom senaste åren är hot och våld, men också arbete vid maskin, fall utomhus, akut överansträngning till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista