Torskfiske på Östersjön.

Jordbruksministern stödjer torskfiskestopp

Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist säger att hon kommer att stödja Internationella havsforskningsrådets krav på ett torskfiskestopp i Östersjön och Kattegatt inför höstens EU-förhandlingar.

Det säger hon till Ekot sedan Havsforskningsrådet gått ut med kravet på ett förbud mot fiske efter torsk, eftersom den lekmogna torsken bedöms vara mindre än 100 000 ton. Därför hotas hela torskbeståndet.

– Jag utgår ifrån att andra EU-länder är beredda att ta till sig den här rådgivningen. Jag kommer att argumentera för att vi ska ta till oss rådgivningen och begränsa torskfisket och inte fiska i områden där fisket gör stor skada, säger Ann-Christin Nyqvist.

Du vill ha ett torskfiskestopp?

– Det här är ju ett torskfiskestopp i det östra beståndet, inte i hela Östersjön. Det handlar om att vi inte ska fiska i delar av Västerhavet.

– Det tycker jag att vi noga ska överväga och jag menar att vi måste ta vissa åtgärder som känns i det korta perspektivet för att kunna ta ett hållbart fiske i det längre perspektivet till nytta för fiskarna, beredningsindustrin och konsumenterna, säger Ann-Christin Nyqvist.

Jan Andersson, Lysekil
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".