Fyra kurdiska aktivister frigivna i Turkiet

En domstol i Turkiet beslöt på onsdagen att fyra fängslade kurdiska aktivister ska friges, bland dem Leyla Zana, tidigare nominerad till Nobels fredspris. (Nyheter i P3)

Frigivningen kommer efter krav från EU inför kommande förhandlingar om ett turkiskt medlemskap.

De fyra nu frigivna dömdes 1994 till 15 års fängelse för samröre med den kurdiska separatistgerillan PKK.

Kurdiska tillåtet i radio
Som ännu ett led i Turkiets förberedelser för EU-förhandlingar tillåter landet från och med onsdagen också radio- och tv-sändningar på minoritetsspråket kurdiska.

I april i år prövades domen, efter stark kritik från bland annat EU och olika människorättsorganisationer men den turkiska domstolen fastställde då de tidigare fängelsestraffen.

Kritiserades för diadem
Leyla Zana som är den mest uppmärksammade kritiserades hårt av Turkiet bland annat för att hon hade på sig ett diadem i kurdiska färger i parlamentet och höll ett tal på kurdiska, något som aldrig tidigare hänt i Turkiet.

Senare fängslades hon och tre andra för att de haft kontakter med den kurdiska gerillan och 1994 dömdes hon till 15 års fängelse. Europadomstolen godkände inte rättegången och en ny hölls men även den kritiseradesa av bland annat Amnesty.

Folk firar utanför fängelset
Efter beskedet nyss har 100-tals samlats utanför fängelset där de sitter för att visa sitt stöd och glädje.

Maja Åberg på svenska Amnesty säger att det är mycket glada nyheter för alla som bryr sig om mänskliga rättigheter i Turkiet. Amnesty har länge kämpat för deras fall eftersom de har suttit fängslade för sitt fredliga politiska arbete, så kallade samvetsfångar.

Sukran Kavak
sukran.kavak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista