Kurder oroliga över ny Irakresolution

Den FN-resolution som ska garantera Iraks suveränitet får nu kritik från landets kurdiska minoritet. Kurderna är rädda att deras självstyre är i fara.

Världens politiker har på onsdagen med en röst hyllat eller i varje fall välkomnat FN:s resolution om Iraks framtid, en resolution som åtminstone på papperet ska ge Iraks nya regering fullt självbestämmande från halvårsskiftet.

Rädda förlora självbestämmande
I norra Irak däremot, i de kurdiska områdena, har resolutionen tagits emot med oro. Kurdernas ledande politiker har hotat med att dra tillbaka sina representanter i regeringen i Bagdad. Vad de är rädda för är att den självständighet de haft sedan första Irakkriget kan vara på väg att undermineras.

Orsaken är att man i FN-resolutionen nogsamt undvikit att på något sätt hänvisa till den tillfälliga författning för Irak som antogs i mars månad. Förutom att den anses vara den mest liberala författning som förekommit i något arabland så slår den också fast att Irak ska vara ett federalt land där minoriteters rättigheter garanteras.

Att konstitutionen inte omnämns är ingen tillfällighet. Den andlige ledaren för Iraks shiamuslimer, ayatolla al-Sistani, vägrar acceptera författningen och det har FN och USA fått böja sig för.

Djupare problem
Den här kontroversen riskerar därmed att leda till en allvarligare konflikt mellan Iraks shiamuslimer och kurderna, en påminnelse om att det finns djupgående problem i Irak som återstår att lösa.

Någon gång i slutet av det här året eller i början av nästa ska det bli allmänna val i Irak. Shiamuslimerna utgör 60 procent av befolkningen och kurderna är rädda för att en shiadominerad regering skulle avskaffa eller kringskära deras självbestämmande, och kanske förvandla Irak till en mer tydligt islamsk stat.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".