Mijailo Mijailovic.

Mijalilovic allvarligt psykiskt störd

Mijailo Mijailovic lider av en allvarlig psykisk störning, och det gjorde han även då han mördade Anna Lindh. Det har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till.

Den tidigare bedömningen som tingsrätten använde sig av i sitt beslut, sa att Mijailovic inte led av en allvarlig psykisk störning, och därför kunde han dömas till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Men om hovrätten väljer att gå på den nya bedömningen, kan han bara dömas till rättpsykiatrisk vård.

Dygnet-runt-bevakning
Den tidigare rättspsykiatriska undersökningen av Mijailo Mijailovic har kritiserats av hans advokat Peter Althin och åklagaren Agneta Blidberg hade inte något emot att den prövades igen. Därför beslutade hovrätten att en ny bedömning skulle göras av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Den som varit ansvarig för den nya undersökningen av Mijailovic är Anders Forsman, som är professor i rättspsykiatri i Göteborg.

Under en veckas tid har Mijailovic bevakats dygnet runt på hans avdelning i Göteborg.

Skillnaden mot den tidigare undersökningen är att Mijailovic har övervakats och observerats av personer som är utbildade och tränade att göra rättpsykiatriska bedömningar, inte av häktespersonal som inte har den vanan, säger Forsman till Ekot.

Nya fakta
När den här nya bedömningen har gjorts så har också Forsman kunnat använda sig av att det kommit fler fakta i dagen från rättegången. Å andra sidan så låg den förra bedömningen närmare i tiden då mordet begicks.

Anders Forsman har sedan lämnat ett yttrande till Socialstyrelsens rättsliga råd, som har gjort sin egen bedömning med hjälp av yttrandet och tidigare fakta i målet. Sedan har de i sin tur alltså lämnat ett eget yttrande till hovrätten.

Två av rättsliga rådets medlemmar håller inte med om den här bedömningen, de anser att det inte finns någon anledning att ifrågasätta den tidigare rättspsykiatriska undersökningen som har gjorts, den som slog fast att Mijailo Mijailovic inte led av en allvarlig psykisk störning.

I de flesta fall väljer hovrätten att gå på rättsliga rådets bedömning, men de måste inte göra det.

Althin nöjd
Peter Althin är Mijailovic försvarare och han tycker att rättsliga rådets bedömning överensstämmer med hans egen.

– Det ligger i linje med den strategi som jag har haft hela tiden; att gå till botten med undersökningar när det gäller den psykiska hälsan, det som tingsrätten överraskande sa nej till, säger han.

Vad tycker du om resultatet, hur påverkar det den kommande rättegången?

– Ja, det har jag inte tagit ställning till så där exakt nu, det har ju naturligtvis bäring på påföljden. Om det sedan har bäring på uppsåtsfrågan, vill jag inte uttala mig om just nu, för jag har ju bara sett själva slutsatsen.

Åklagaren drar annan slutsats
Chefsåklagare Christer Peterson som tillsammans med överåklagare Agneta Blidberg har företrätt åklagarsidan under rättegången, säger att rättsliga rådets slutsats inte behöver betyda att Mijailo Mijailovic inte visste vad han gjorde när han knivhögg Anna Lindh.

– Om det nu är den slutsatsen som sägs här att han är allvarligt psykiskt störd, så måste ju inte det innebära någonting beträffande att gärningen kan bedömas som ett uppsåtligt brott i alla fall. Men så som det har refererats för mig nu, så finns det ingen anledning att ha någon annan uppfattning än den vi har gett tidigare beträffande hur gärningen ska bedömas.

– Om man nu kommer fram till att han skulle ha varit allvarligt psykiskt störd, så måste inte det med nödvändighet innebära att han inte vet vad han har gjort. Utan vad det handlar om det är ju vilken påföljd han ska få för det han har gjort, säger Christer Peterson.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista