Industriarbetare Sveriges farligaste jobb

Träindustriarbetare, metallarbetare och gruvarbetare har Sveriges farligaste jobb. Det visar en rapport från försäkringsbolaget Afa, som brukar göra den här sammanställningen varje år.

De tre yrkesgrupperna riskerar att råka ut för olyckor eller arbetssjukdom betydligt oftare än andra. Inom träindustrin är risken nästan fyra gånger så stor.

– Det är våran huvuduppgift att försöka stoppa den utvecklingen, säger Åke Sjölén, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Skogs- och träfacket. 

Men det verkar inte hända någonting, antalet olycksfall är konstant över åren. 

– Ja, i varje fall över de senaste tio åren, som den här statistiken redovisar.

Har det blivit bättre eller sämre i din bransch? 

– För skogsarbetarna har det blivit något bättre när det gäller olycksfallen, och det är då den tekniska utvecklingen. Inom träindustrin har det blivit sämre, faktiskt. 

Sveriges farligaste arbetsplats är en såg eller ett snickeri. Så har det varit länge och inte blir det bättre heller, som det verkar.  

Inom alla yrkesgrupper råkar allt fler ut för skador på jobbet som leder till långvarig sjukdom och på sikt förtidspension. Farligast är yrken inom industrin. Minst farligt är läkaryrket.  

Även andra jobb ger hög risk, våld och hot om våld ökar kraftigt i yrken som polis, kriminalvårdare, väktare, olika vårdyrken och kassapersonal i handeln.  

– Totalt sett över arbetslivet så har antalet arbetsskador minskat, men vi ser en ökning bland den sjukfrånvaro som finns, säger Michel Normark på försäkringsbolaget Afa.

Varför talar man inte om en nollvision när det gäller arbetsskador?

– Det skulle vi gärna välkomna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".