Islamistiskt parti sprider oro i Danmark

I Köpenhamn sprider en organisation med unga islamister skräck och förvirring. Nu senast genom dödshot mot avhoppade muslimer. Hotet har fått politiska krafter att kräva ett förbud mot Hizb-ut-tahrir som organisationen heter.

Parlamentsledamoten Naser Khader från liberala radikale venstre vill dra organisationen inför domstol.

– I dag vet vi inte var föreningsfrihetens gränser går. Det har inte prövats i Danmark, säger Naser Khader som vill försöka stoppa det islamistiska partiet Hizb-ut-tahrir genom ett avgörande i domstol.

Uppmanar till Jihad
Partiet som är förbjudet i flera muslimska och ickemuslimska länder har verkat i Danmark sedan 90-talet.

Det uppmärksammades för tre år sedan när ledaren Fadi Abdullatif på ett stort möte uppmanade till Jihad, till heligt krig mot västvärldens värderingar och livsstil.

I fjol dömdes Fadi Abdullatif efter att i flygblad ha uppmanat till mord på judar. Nu gäller det muslimer som överger islam, de ska dräpas enligt Hizb-ut-tahrir.

Nahid som flytt från Iran säger att hon ofta kastar en blick över skuldran när hon rör sig på Nørrebro. Men hon kan inte kosta på sig att vara rädd, för då ha de vunnit.

– Blir man rädd är det de som har vunnit, säger hon.

Har diskuterats i parlamentet
Det danska parlamentet har i flera omgångar debatterat ett förbud för Hizb-ut-tahrir. Senaste gången var i förra månaden efter en demonstration där partiet samlade över 1 000 personer i centrala Köpenhamn.

Men riksadvokaten har valt att inte rekommendera justitieministern att agera.

– Det är en alldeles för naiv uppfattning, säger Naser Khader, själv muslim som alltid måste ha polisbevakning när han uppträder i politiska sammanhang.

Naser Khader vill att samhället ska agera, inte vänta och sen reagera.

Gösta Lempert
gosta.lempert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".