Var tredje kvinna över 35 inkontinent

Var tredje kvinna mellan 35 och 70 år är inkontinent. Det visar en Sifo-undersökning som presenteras på torsdagseftermiddagen. Det betyder att 700 000 svenska kvinnor lider av urinläckage.

– Jag blev något överraskad. Men jag kan förstå den siffran eftersom jag tror att de yngre kvinnorna som inte tidigare vågat prata om detta nu har vågat träda fram. Fortfarande så är urininkontinens ett tabubelagt ord, säger Aino Fianu Jonasson, docent i gynekologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Kvinnorna i undersökningen har svarat på frågan:

”Händer det att du blir inkontinent eller läcker urin vid vissa tillfällen till exempel när du skrattar, hoppar eller hostar?”  

Det visade sig att 36 procent, mer än en tredjedel, svarade ja på den frågan. De lider av ansträngningsinkontinens.

Hillevi Caris födde sin son Max för fem år sedan och efter förlossningen drabbades hon av inkontinens. Det kom att påverka hela hennes liv.

– Träna var uteslutet. Gå ut med hundarna, leka med Max, träffa sina kompisar eller gå ut och dansa; leva ett vanligt liv det gick inte. Jag läckte hela tiden.

I fyra år gick Hillevi med sina besvär utan att säga det till någon. Hon trodde att hon var ensam om sitt problem.

– Jag skämdes. Jag trodde att jag inte skulle ha det här.

Precis som i Hillevi Caris fall är det oftast graviditet och barnafödande som gör kvinnor inkontinenta. Knipövningar med bäckenbotten efter förlossningen hjälper många, men inte alla. Men också för dem finns det effektiv behandling, säger Aino Fianu Jonasson, både i form av operation och i form av en injektionsbehandling, där man sprutar in ett gel som stödjer urinröret.

– Alla kan få hjälp. Alla blir inte botade men alla blir bättre.

För ett år sedan fick Hillevi Caris en injektionsbehandling, och för henne har det inneburit stor skillnad.

– Det är svart och vitt måste jag säga. Jag kan göra allt som jag gjorde innan jag födde Max.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".