Vattenskoter i full fart.

Vattenskotrar tillåts i Sverige

Det svenska totalförbudet mot vattenskotrar kommer luckras upp. Regeringen beslutar på torsdagen om nya regler efter att förbudet mött på motstånd både i svensk domstol och hos EU-kommisionen.

Nu kommer det bli tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder och vissa utpekade platser, säger miljöminister Lena Sommestad.

– Det här är ett viktigt principiellt ärende, för den fria marknaden inom EU får inte hota människor och hälsa i Sverige, säger hon.

Skotern blev en båt
Vattenskotern blev snabbt populär på 90-talet men på flera håll blev det konflikter med både badgäster och naturintressen. Det slutade med ett totalförbud, ett förbud som sen ändå blivit mer eller mindre verkningslöst efter att Svea hovrätt slog fast att vattenskotern skulle klassas som en båt.

Även EU-kommissionen har haft synpunkter på vad man menar varit ett brott mot principen om fri rörlighet för varor.

Uppdämt behov av skotrar
Regeringen hoppas nu komma runt problemen genom dels tydligare regler om vad en vattenskoter är, dels genom att lätta på förbudet och istället peka ut var man får köra. Förutom vanliga farleder gäller det områden där människor och djur inte störs eller där det redan är bullrigt.

Men att ingen ska störas kan Lena Sommestad inte lova.

– På några platser kommer man att framföra vattenskoter, men restriktionerna innebär att på de flesta platser där människor badar och vill ha lugn och ro och i de flesta sjöar där fågellivet är känsligt, där kommer vi att kunna upprätthålla det här. Det här är en bra balans. Man ska kunna köra vattenskoter i Sverige men med hänsyn till människor och miljö, säger miljöministern.

Bland både försäljare och åkare har man väntat på klarare regler och det talas om ett uppdämt intresse, så frågan är om det nu blir en ny våg av vattenskotrar.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".