Stort säkerhetspådrag kring fotbolls-EM

När fotbolls-EM drar igång i Portugal i helgen är det inte bara sport det handlar om. Säkerhetspådraget kommer att bli enormt. Polisen räds både huliganer och terrorister.

Guedes da Silva som sköter samordningen av den portugisiska polisens bevakning av fotbolls-EM säger han är mest orolig för huliganerna.

– Vi vet att det kommer huliganer, även om till exempel många engelska och tyska supportrar som är kända bråkmakare stoppas från att åka redan i sina hemländer så dyker det upp nya, säger Guedes da Silva.

Kamerövervakning ska förebygga
Han har sitt högkvarter i ett 200 år gammalt före detta kloster högt uppe på en av Lissabons kullar. Lika fridfullt som det är inne på den kringbyggda gården lär det inte bli när matcherna kommer igång.

Polisens taktik är att genom bland annat kameraövervakning och civila poliser snabbt få reda på när det börjar oroligt och slå till innan någonting allvarligt händer.

Ökad nervositet efter Madrid
När det gäller terrordåd så tror Guedes da Silva att risken är ganska liten. Men han erkänner att nervositeten ökade i Portugal efter sprängattentaten i Madrid i våras. Konsekvensen blev bland annat att gränskontrollen skärptes och att underrättelsesamarbetet med andra länder utökades.

När det gäller de olika deltagande lagen så förstår man av Guedes da Silva att bevakningen är lite olika. Svenskarna har tre, fyra poliser vid sitt hotell. För andra länder där hotbilden betraktas som mer allvarlig, bland annat på grund av engagemanget i Irakkriget, är bevakningen hårdare. Guedes da Silva vill dock inte ge några detaljer.

Sveriges landslag störs inte
Den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck tycker inte att säkerhetsarrangemangen är särskilt störande.

– Man märker ju naturligtvis att det finns en säkerhetsapparat. Nu lever ju vi, tror jag, i jämförelse med en del av de större länderna, ganska öppet och fritt. Man får ju utgå ifrån att de som arrangerar och har ansvar för de här områdena kring turneringen håller i det här. Jag tror inte att några i vår grupp går och funderar på det, säger Lars Lagerbäck.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista