Kritik mot Östlings utspel om a-kassan

”Stolpskott” och ”idioti”. Så kallar de svenska facken Scaniachefen Leif Östlings uttalanden på onsdagen om att sjukersättningen och a-kassan borde halveras för att göra det lättare för företagen att hitta arbetskraft.

LO:s tredje vice ordförande, Leif Håkansson, tycker att Leif Östling borde veta bättre.

– Jag tycker detta är ett rejält stolpskott av en så pass initierad företagsledare som Leif Östling. Som situationen är idag så skulle a-kassan höjas istället för att, som han påstår, sänkas, säger Leif Håkansson.

Samstämmig kritik
Det är främst Östlings förslag om att halvera bidragsnivåerna som Leif Håkansson på LO vänder sig emot. Även Roger Mörtvik, samhällsekonomisk chef på fackförbundet TCO, är mycket kritisk.

– Det är fullständig idioti att seriöst föreslå något sådant. Självklart skulle det vara så att mängden sjukskrivna skulle minska kraftigt om ingen hade råd att vara sjuk, men det skulle knappast vara en förändring som skulle vara bra för samhället, säger Roger Mörtvik.

Scaniachefen hävdar också att det är arbetskraftsbrist som driver svensk industriproduktion utomlands och får delvis stöd av organisationen Svenskt Näringsliv.

”Ingen brist på arbetskraft”
Mörtvik på TCO och Håkansson på LO håller inte med Östling om den saken heller. Istället anser de att det är låga löner som lockar företagen till de nya EU-länderna och att det handlar om jobb som Sverige inte ska konkurrera om.

Roger Mörtvik tror inte heller att någon brist på arbetskraft kommer att uppstå i Sverige.

– Det är fullständigt befängt att hävda att det skulle råda brist på arbetskraft i Sverige just nu. Vi har en väldigt stor grupp arbetslösa, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista