Skatten slopas när barn tar över företag

Det ska bli lägre skatt för den företagare som vill lämna över sitt företag till sin son eller dotter och i samband med arv ska skatten slopas helt på näringstillgångar. Det är några av förslagen i egendomsskattekommitténs förslag som presenteras i nästa vecka.

– Det som är viktigt tycker jag är det som näringslivet har krävt. Det handlar om näringstillgångarna och att man ska göra det lättare för generationsskiften, säger social-demokraten Lennart Nilsson i egendomsskattekommittén.

På vilket sätt gör ni det lättare?

– Vi avskaffar ju arvsskatten på näringstillgångar.

Det här innebär i praktiken att ett barn som vill ta över sin pappas eller mammas företag slipper på näringstillgångar, till exempel aktier.

Den företagare som däremot är i livet och vill ge bort sitt företag får fortfarande betala skatt. I det fallet handlar det om gåvoskatt men den sänks genom att näringstillgångarna bara tas upp till 15 procent av värdet istället för dagens 30 procent.

Enligt Dagens Nyheter finansieras skatteförändringarna genom en skattehöjning. Det är stämpelskatten för juridiska personer som höjs, den skatt som betalas när ett företag köper en fastighet.

Enligt Lennart Nilsson blir det lindrigare för en företagare som vill lämna över sitt företag till någon i familjen.

– De får dock fortfarande betala gåvoskatt om de är kvar i livet, säger han.

Varför ska det vara så?

– Därför att vi måste finansiera allting. Det finns de som aldrig kommer att vara nöjda förrän sådana här skatter är avskaffade men för mig är det principiellt viktigt att om man delar ut pengar till varandra så ska man också betala skatt. Man får betala skatt när man arbetar, säger socialdemokraten Lennart Nilsson i egendomsskattekommittén.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista