Olja diskuterades vid toppmötet

Vid det pågående mötet i Georgia med världens ledande industriländer i G8-gruppen - diskuterades igår bland annat den akuta frågan om oljepriserna, rapporterar vår utsände.

Rysslands president Vladimir Putin betecknade priserna som omotiverat höga, utan att definiera vad som skulle vara ett rimligt och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder sa vid mötet här i Georgia att han tycker att det behövs mer öppenhet och insyn i hur priserna för olja sätts på marknaden - men sa inget om hur det skulle gå till. Två exempel på frustrationen över den situation som råder - men samtidigt är det oklart vad de i andra ekonomiska frågor inflytelserika G8-länderna egentligen kan göra för att påverka oljepriserna. Men Schröder förklarade att det är en fråga som gruppen måste diskutera.

Annars har ju de ekonomiska frågorna, som var huvudämnet förr när länderna träffades, alltmer kommit i bakgrunden under mötena, där nu istället internationell politik dominerar. Det hör ju dock ofta ihop - på G8-träffen här i Georgia diskuteras ju till exempel ekonomisk hjälp till mellanöstern, som kopplas samman med politiska reformer i regionen.

Senare idag ska också skuldavskringar till fattiga länder i Afrika diskuteras, något som gruppen väntas kunna enas om, liksom när det gäller nya löften om att minska handelshindren i världen, även om skeptiker pekar på det faktum att de två G8-länderna USA och Kanada inte ens kan komma överens i en egen utdragen handelsstrid.

Det finns också tydliga motsättningar i synen på vad som kan hålla farten uppe i världsekonomin, amerikanerna döljer inte att de anser att EU-länderna bättre måste stimulera sina som USA tycker tröga ekonimier, medan Frankrikes president Jaques Chirac igår förklarade att han ser det rekordstora underskottet i de amerikanska statsfinanserna, och USAs handelsunderskott, som hinder för tillväxten i världsekonomin.

Anders Ask, Savannah Georgia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista