De döda kajorna samlades ihop i sopsäckar. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg

Fåglarna kan ha skrämts ihjäl

2:20 min

Det 50-tal döda kajor som hittades i Falköping i morse har även väckt medialt intresse utomlands. Analyser pågår för att reda ut vad som tagit livet av fåglarna. Huvudspåret nu är att de flesta flugit ihjäl sig eller skrämts ihjäl och det finns uppgifter om att det avfyrats fyrverkerier i området kvällen innan.

– Det var en underlig syn, berättar Sebastian Djurberg i Falköping.

– Vissa var överkörda, vissa levde fortfarande. De låg stilla, de såg chockskadade ut. De bara låg och väntade på att dö.

Sebastian Djurberg är en av dem som upptäckte de döda kajorna på gatan vid midnatt i ett bostadsområde i Falköping.

Dödsorsaken utreds nu och för att utesluta eventuell förgiftning eller sjukdom har några fåglar skickats för provtagning vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Resterande har samlats upp av kommunen och kommer att eldas upp.

Men huvudteorin är att de skrämts av fyrverkerier och även körts över på vägen, säger länsveterinär Robert ter Horst.

– Huvudspåret vi jobbar med är att fåglarna antingen har flugit ihjäl sig eller skrämts ihjäl. Jag har också fått in uppgifter om att en bilist kört över ett antal fåglar.

Under vår och höst vid större fågelförflyttningar kan stora mängder fåglar flyga ihjäl sig under dimmiga mörka nätter. Men så här års är det ovanligt.

Det har väckts ett internationellt intresse för de döda fåglarna i svenska Falköping som omnämns på flera amerikanska mediesajter i dag, efter att tusentals fåglar även dött på olika håll i Arkansas, USA, under några dagar sedan nyårsafton.

– Jag kom ut och såg ett femtontal döda fåglar på marken, berättar Charles Moore, boende i Arkansas till tv-kanalen MSNBC.

Men analyser där visar att fåglarna kan ha stressats ihjäl av nyårsraketer. Att något liknande nu inträffat i Sverige tycks slumpartat.

Den stränga vintern har gjort kajorna mycket svaga och känsliga och får dem att samla sig i städerna, säger ornitolog Anders Wirdhem.

– Det kan handla om hundratals eller tusentals kajor inom små områden. Det gör också att om de blir utsatta för uppretade störningar så är det väldigt många fåglar som far omkring i mörkret och försöker hitta lugn och ro.

– Då kan det inträffa olyckor och särskilt som fåglarna ör i lite sämre kondition.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista