Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt vill flytta makten från EU

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill minska makten för parlamentet, trots att det är folkvalt och trots att han själv kandiderar dit. Partiet vill till exempel inte ge parlamentet mera makt över EU:s jordbrukspolitik.

På torsdagsmorgonen frågades vänsterpartiets toppkandidat ut i P1-morgon.

– Nej, jag tycker att det är riksdagen som ska bestämma över jordbrukspolitiken i Sverige, sa Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets förstanamn i EU-valet. 

Du brukar berätta att i Europaparlamentet så är det just dina partikamrater som brukar rösta för ännu mera stöd åt olivodling och så vidare. Är det så att du i den här frågan har mer gemensamt med Cecilia Malmström och Gunnar Hökmark och Inger Segelström än med dina egna partikamrater? 

– Just i den här frågan så är det så, normalt är det tvärtom. 

Skulle du egentligen vilja ta bort Europaparlamentets lagstiftande makt helt och hållet? 

– Som det är i dag så skulle det göra EU ännu mera slutet, eftersom rådet är så slutet som det är, utan insyn i de egentliga förhandlingarna om lagarna. Då skulle man faktiskt förvärra demokratiproblemen i EU. Hade ministerrådet varit helt öppet, och vår riksdag kunde föreslå lagar och kontrollera dem som lagstiftar där, ser jag inte att EU-parlamentet skulle ha någon större funktion.

Det skulle vara värre, säger du, ändå röstar du emot varje gång parlamentet får mera makt.

– Ja, det gör jag. För skulle man göra EU-parlamentet till ett riktigt parlament, som majoriteten där vill, då gör man EU till en superstat. Vi vill ha ett samarbete mellan länder, inte en superstat, säger Jonas Sjöstedt.

Varför vill du minska makten för den enda institution i EU som är folkvald?

– Att föra över mer makt till EU-parlamentet är en del av samma utveckling som ger mer makt till kommissionen och till rådet, och den makten tas från riksdagen, som har en helt annan demokratisk förankring än vad EU har.

– Om vi då satt och röstade för det skulle vi aktivt bidra till att göra om EU till en allt mer överstatlig statsbildning. Vi vill ha samarbete mellan länder, inte en superstat, det är här skillnaden går mellan ja- och nej-partier i det här valet. En röst på ja-partierna är en röst för ständigt mer makt till EU, en röst på oss är en röst på motsatsen. 

Så egentligen vill du göra den institution du själv kandiderar till så maktlös som möjligt.

– Ja. Man kan väl jämföra med moderaterna, som vill lägga ner landstingen men ändå arbeta i dem, säger Jonas Sjöstedt.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista