"Gaza-bosättare ska flytta inom ett år"

I Israel presenteras på torsdagen ett förslag om hur evakueringen av de judiska bosättningarna skall gå till, om den blir av. Bosättarna får ett år på sig att flytta frivilligt och de som inte gör det kommer att avlägsnas med våld. 

De bosättare som så vill kan redan i sommar flytta från de utpekade bosättningarna i Gazaremsan och från fyra mindre bosättningar på Västbanken och få kompensation för det. Ända fram till augusti nästa år gäller det här erbjudandet, enligt den plan som nu presenteras av det nationella säkerhetsrådet i Israel. 

Får kompensation snart
Ganska snart kan de bosättare som väljer att flytta frivilligt räkna med att få kompensation för att de lämnar sina hem. Mellan fem och sju och en halv miljarder kronor kommer finnas att dela ut till de ungefär 2 000 familjer som berörs. 

De som inte flyttar frivilligt kommer, enligt den här planen, inte att få någon ersättning alls, men sannolikt är sista ordet inte sagt i den frågan. Bort skall de under alla förhållanden och den 1 september nästa år kommer armén att gå in i bosättningarna och avlägsna dem som är kvar och det med våld om så krävs. 

Förbjudet av Gud att lämna Gaza
Soldaterna kan då tvingas ta hand om ganska många bosättare. Huvuddelen av de omkring 7 500 bosättarna i Gazaremsan har en stark övertygelse om judarnas rätt att bo just där. Många uppfattar det som att Gud har förbjudit dem att överge Gaza.

Även om den allmänna meningen bland bosättarna är att det är fel att ta till våld mot judiska soldater så kommer säkert många former av passivt motstånd att tillämpas när evakueringen skall genomföras med tvång om och när den dagen kommer.

Planeringen av premiärminister Ariel Sharons evakueringsplan är i full gång, men tanken om att verkligen tömma bosättningarna har inte fått regeringens stöd ännu. Det är ingen tvekan om att Sharon, ofta kallad Bulldozern, har beslutat sig för att med alla medel driva igenom sin vilja om han inte någonstans på vägen tvingas avgå.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista