Starkt stöd för utökat DNA-register

Stödet är starkt för förslaget om att sänka kraven för vem som ska hamna i polisens DNA-register. Den nya tekniken välkomnas av politiker som annars är oeniga.

Innan det är klart hur det verkligen blir, så ska det här förslaget ut på remiss, det vill säga att en rad instanser ska få tycka till om det. Men grundtanken, att låta polisens DNA-register växa sig mycket större än idag, den är de flesta positiva till.

Den nya tekniken har blivit en viktig pusselbit i brottssammanhang, ett genetisk bevis som till skillnad från ett fingeravtryck, finns i minimala mängder kroppsvätskor eller i ett hårstrå.

Kräver två års fängelse idag
För att hamna i polisens register idag, måste brottet man misstänks för kunna ge minst två års fängelse. Det är den ribba som regeringens utredare Ann-Marie Begler på Rikspolisen vill sänka till noll, det räcker med att man riskerar fängelse och det ska gälla alla brott till skillnad från idag, anser hon.

En liten tveksamhet delar justitieminister Thomas Bodström med moderaten Beatrice Ask i justitieutskottet; kanske kan registret bli för stort och svårhanterligt. Med det nya förslaget skulle det bli ungefär tio gånger större än idag och omfatta uppemot 200 000 personer.

Mp och fp funderar
Folkpartiets Johan Pehrson är tveksam till om det ska räcka med att bara vara misstänkt för att hamna i registret eller om domen också måste falla. Centerpartiet vill att också de som döms till vård ska ingå.

Miljöpartiet är tveksamt till att sänka ribban på det sättet. Miljöpartisterna diskuterar frågan men är i allmänhet bekymrade över den växande övervakningen i samhället.

– Från statsmakternas sida och med hjälp av EU tar vi steg för steg mot ökad kontroll av medborgaren. Vi måste se över vad effekten blir av den samlade kontrollen. Man kan få ut så mycket mer av DNA än av fingeravtryck och därför finns de anledning att skynda långsamt, säger miljöpartisten Leif Björnlod.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista