Glädje i Gnosjö vid gehör för uppror

De svenska företagarna välkomnar de nya förenklade skattereglerna vid arv och gåvor, som egendomsskattekommittén förväntas presentera i nästa vecka.

– Vi är naturligtvis jätteglada eftersom vi har kämpat ganska länge för att få till de här förändringarna. Det är ju väldigt många företag som står inför ägarskiften och om man inte gör någonting nu kan alla de här företagen riskera att försvinna, säger intresseorganisationen företagarnas vd Gunvor Engström.

Halva taxeringsvärdet
Skatten på arv och gåvor kommer att sänkas om utredningens förslag blir verklighet. Det sker genom att alla tillgångar, till exempel fastigheter, tas upp till halva värdet i stället för till hela.

Barn som vill ta över föräldrarnas företag slipper arvsskatt helt och hållet. Det förväntas bli de viktigaste förslagen när egendomsskattekommittén lämnar sitt förslag om ny arvs- och gåvobeskattning till finansminister Bosse Ringholm.

Bakom uppgörelsen står förutom socialdemokraterna även vänsterpartiet och miljöpartiet samt kristdemokraterna.

”För man oväsen får man gehör”
Den förväntade uppgörelsen gläder även företagarna i Gnosjö, som länge har protesterat mot beskattningen. En av ledarna för Gnosjöupproret, Mikael Jonsson, vd och ägare till AD Plast i Anderstorp säger så här:

– Man blir glad att man har fått sin röst hörd och det bevisar ju också att om man för oväsen så kan man få gehör för det också. Så vi är väldigt glada i hela Gnosjöupproret för det här.

Egendomsskattekommittén lämnar sitt förslag till finansminister Bosse Ringholm på måndag.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".