Stark tillväxt i Kina - men statistiken haltar

Världskonjunkturen är på väg upp, men det finns länder som inte hänger med riktigt. Ett land som det går mycket bra för, i alla fall enligt statistiken, är Kina. Men en varning är på sin plats, säger Exportrådets chefekonom, Mauro Gozzo.

– Det är helt klart att den kinesiska statistiken är inte tillförlitlig när det gäller BNP och sådana saker. Däremot har vi ju tillgång till import och export eftersom det är relationer med omvärlden och från det kan man dra slutsatsen att den kinesiska tillväxten för närvarande är väldigt stark, säger Mauro Gozzo.

– Deras egen statistik som talar om åtta till nio procents tillväxt, nio i år, är kanske till och med undervärderad, medan man tidigare när man sa att tillväxten var sju procent för några år sedan, förmodligen låg några procentenheter för högt. Så uppenbarligen kan det slå i båda riktningar, säger han.

Norden klarar sig bra
Varning utfärdas alltså för att bygga stora exportsatsningar på alltför vidlyftiga och luftiga tillväxtsiffror i Kina. Att tillväxten är hög tycks alla överens om, men felkällorna är stora och skillnaden mellan påstådd och verklig tillväxt kan vara mycket stor.

Annars verkar tillväxten ta sig i världen, med vissa undantag förstås. I Europa fortsätter Tyskland att halta sig fram, liksom Italien, medan de båda andra stora, Storbritannien och Frankrike, har en starkare tillväxt.

Norden klarar sig som oftast i sådana här sammanhang ganska bra. Oljelandet Norge nådde bara nolltillväxt 2003, men i år vänder det upp igen, med hjälp av kraftiga räntesänkningar, bland annat.

Japan och Kina leder tillväxtligan
Ryssland uppvisar en stark och stabil tillväxt, som drivs av oljeexporten och en stor och växande hemmamarknad. Baltikum, Öst- och Centraleuropa gynnas av EU-inträdet.

Men det är de stora som sätter takten. Kina med tillväxttal som inget annat land ens kommer i närheten av. Japan, där det har vänt, efter tio år av stillastående, hade en tillväxt på över sex procent första kvartalet i år. För 2004 blir det fyra procent, tror Mauro Gozzo.

Hushållen har växlat från sparande till konsumtion. Efterfrågan från Kina drar.

Men Kina är fortfarande en dvärg jämfört med Japan. Japans andel av världsekonomin är 14,5 procent, Kinas endast tre procent.

Alla påverkas av USA
Stjärnan i klassen är USA. Svenskt välstånd är beroende av hur det går för svenska exportföretag och vad som sker i USA påverkar alla.

Hög tillväxt, stark investeringsökning, risk för begynnade inflation, och därmed en åtstramande räntehöjning, men inte förrän efter presidentvalet. Så ser det ut i USA.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista