Svenska regler gäller inte ABB

Miljardförmånerna till ABB-direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl reser frågan om varför dom inte har blivit kända förrän nu. En anledning är att reglerna för öppenhet för svenska börsbolag inte gäller i det här fallet, säger ordföranden i Aktiemarknadsnämnden, Johan Munch.
Dom skäpta reglerna i infördes Sverige 1993. Bonusar, pensioner, avgångsvederlag och andra förmåner till ledande personer måste nu öppet redovisas i bolagens årsredovisningar. ABB är visserligen noterat på Stockholmsbörsen, men eftersom ABB formellt är ett schweiziskt bolag så behöver bolaget inte följa dom svenska reglerna. I Schweiz behöver ingen utomstående få veta vad Percy Barnevik eller Göran Lindahl fick med sig när dom slutade i bolaget. Men om utbetalningarna varit så stora att dom kan ha påverkat börskursen på ABB-aktien - då hamnar frågan plötsligt i en annan belysning. Då kan Stockholmsböresen komma att kräva en redovisning i efterhand och i första skede ska börsen nu skriva till ABB och begära mer information, säger Anders Ackerbo som är chef för övervakningen vid Stockholmsbörsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".