Direktörsförmåner i fokus i USA

I USA har debatten om avgångsvederlag och förmåner aktualiserats av Enronkollapsen, som är USA:s hittills största företagskonkurs, och där höga chefer berikat sig själva.
Precis som i Sverige kommer och går diskussionerna om så kallade fallskrämsavtal här i USA, på senare år har det - förutom Enron - funnits några mer uppmärksammade exempel - bland andra vicepresident Dick Cheney som efter att han 2000 slutade i oljeföretaget Halliburton för att satsa på politiken igen - enbart dom första tre månaderna kvitterade ut nästan 90 miljoner kronor i avgångsvederlag. Då handlade debatten mest om det etiska i att en politiker tar emot så stora summor från ett företag. Förra året slutade General Electrics aktade chef John Welch efter 20 år i företaget, han fick då ett avgångspaket värt över 1,2 miljarder kronor, enligt amerikanska tidningar. Men diskussionen var ändå tämligen lågmäld. General Electric hade gått mycket bra under Welch ledning, och få ifrågasatte hans del i framgången. Tuffare har det varit för chefer, bland annat i den tunga amerikanska bilbranschen, som trots att det gått dåligt för företagen kunnat kvittera ut generösa fallskärmsavtal. En annan sak som spelar in är de amerikanska fackförbundens styrka, eller snarare svaghet som har gjort att dom protesterande inte har gjort sig särskilt hörda. Men debatten här i USA, liksom redovisningen av förmåner, är ändå tämligen öppen, anser en ekonomisk krönikör. En viss osäkerhet sprider sig bevisligen ändå bland dom höga cheferna, för trots fortsatt god löneutveckling för dom - en vd för ett stort börsföretag tjänar enligt uppgift i genomsnitt mellan 140 och 180 miljoner kronor om året - så kräver alltfler andra - mindre konjunkutrkänsliga - typer av pensionsavtal och avgångsvederlag än dom som hittills använts, där avtalets nivå oftast varit kopplat till börsutvecklingen - och kanske behöver dom en större trygghet. Enligt tidningen Wall Street Journal har nämligen två tredjedelar av alla större företag bytt verkställande direktör dom senaste fem åren. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".